Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, (ΤΟΥ ΤΣΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ)

Τσολακόπουλος Ανδρέας, Νεάπολη Κοζάνης
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Επανερχόμενοι, σε προηγούμενο σημείωμά μας, που αναφερθήκαμε στις Δημοτικές Εκλογές, το συμπληρώνουμε με τις Περιφερειακές Εκλογές (με ανάλογο σκεπτικό).
ΓΕΝΙΚΑ:
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αποτελείται από 4 περιφερειακές (εκλογικές) ενότητες (πρώην νομαρχίες), με τους εξής πληθυσμούς της τελευταίας απογραφής 2011 και τις αντίστοιχες έδρες, με τον απαιτούμενο αριθμό των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων.
ΓΡΕΒΕΝΩΝ:32.308     έδρες: 5             υποψήφιοι από   5 έως   8
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ:50.683    έδρες: 7             υποψήφιοι από   7 έως 11
ΚΟΖΑΝΗΣ: 150.170   έδρες:22             υποψήφιοι από 22 έως 33
ΦΛΩΡΙΝΑΣ: 51.841   έδρες:  7             υποψήφιοι από   7 έως 11
ΣΥΝΟΛΟ    285.002   έδρες: 41.           υποψήφιοι από 41 έως 63.
Επιπλέον, για κάθε ενότητα, ορίζεται και από ένας αντιπεριφερειάρχης υποψήφιος.
Άρα, ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων, για κάθε συνδυασμό, είναι 45 και ο μέγιστος αριθμός είναι 67, από τους οποίους, τουλάχιστον, οι 14 του ιδίου φύλου, κατανεμημένοι, αθροιστικά, σε όλες τις περιφέρειες.
Το παράβολο, για καθένα (περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχες, συμβούλους)=150€.
ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΔΡΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:
Α. Αν ο επιτυχών συνδυασμός λάβει ποσοστό μεταξύ 50% και 60%, την Α΄ Κυριακή.
Ο πρώτος (δηλ. ο επιτυχών) συνδυασμός λαμβάνει 25 έδρες (και επιπλέον ο περιφερειάρχης, με τους 4 αντιπεριφερειάχες) και οι υπόλοιποι συνδυασμοί λαμβάνουν τις υπόλοιπες 16 έδρες, αναλογικά (όπου περιλαμβάνονται, κατά προτεραιότητα, οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες τους, που φυσικά, δεν ψηφίζονται, αλλά λογίζονται όλες οι ψήφοι της αντίστοιχης ενότητας σ’ αυτούς).
Το εκλογικό μέτρο κυμαίνεται από 2,5%, μέχρι 3,125%, που εξαρτάται (αντίστροφα) από το ποσοστό του επιτυχόντος συνδυασμού.
Αν ο επιτυχών συνδυασμός λάβει πάνω από 60%, τότε ο αριθμός των εδρών κάθε συνδυασμού ισούται με το γινόμενο του ποσοστού του % επί 0,41 (εκλογικό μέτρο 2,439…%).
Για τα δεκαδικά ψηφία, ισχύει η γνωστή διαδικασία.
Β. Αν κανένας συνδυασμός δεν λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% την Α΄ Κυριακή:
Επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία την επόμενη Κυριακή.
Η κατανομή των εδρών γίνεται σε δύο φάσεις:
Κατά την πρώτη φάση, κατανέμονται οι 21 πρώτες έδρες, πάντα με βάση τα έγκυρα της Α΄ Κυριακής, ως εξής:
Ο αριθμός των εδρών κάθε συνδυασμού, ισούται με το γινόμενο του ποσοστού του % (της Α΄ Κυριακής) επί 0,21 (εκλογικό μέτρο 4,7619..%).
Ο αριθμός αυτών των εδρών είναι οριστικός και αναλλοίωτος για όλους τους συνδυασμούς, εκτός των δύο πρώτων, που αναμετρούνται τη Β΄ Κυριακή.
Όποιος, από τους δύο πρώτους, ξεπεράσει το 50%, συμπληρώνει τις έδρες του, της πρώτης φάσης, με τόσες επιπλέον έδρες από τις εναπομείνασες 20 έδρες, μέχρι να συμπληρώσει τις 25.
Τις υπόλοιπες έδρες, που απομένουν, για τη δεύτερη φάση, τις λαμβάνει ο δεύτερος συνδυασμός.
Δηλαδή, αν ο πρώτος ή ο δεύτερος συνδυασμός καταλάβει 5 έδρες (π.χ. ποσοστό, περίπου, 25%), κατά την πρώτη φάση, τότε αν κερδίσει στη Β΄ Κυριακή, λαμβάνει όλες τις έδρες (και τις 20) της δεύτερης φάσης, ώστε, τελικά, να έχει, συνολικά, 25 έδρες.
Για το δεύτερο συνδυασμό βέβαια, δεν απομένει, στη δεύτερη φάση, καμία έδρα.
 
ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΔΡΩΝ ΚΑΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (κατά νομό):
Κατά τα γνωστά, των δημοτικών εκλογών, για κάθε συνδυασμό βρίσκεται το ξεχωριστό του εκλογικό μέτρο, από το πηλίκο του αριθμού των εγκύρων που έλαβε αυτός, σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, δια του συνολικού αριθμού των εδρών, που λαμβάνει από την παραπάνω ΚΑΤΑΝΟΜΗ.
Στη συνέχεια, αρχίζουμε τη ΔΙΑΝΟΜΗ, ανά εκλογική ενότητα και κατά προτεραιότητα, από τον «τελευταίο» συνδυασμό.
Βρίσκουμε τα ακέραια πηλίκα του αριθμού των εγκύρων που έλαβε ο «τελευταίος» συνδυασμός, σε κάθε εκλογική ενότητα, δια του ξεχωριστού του εκλογικού μέτρου και έτσι βρίσκουμε τον αριθμό των εδρών που λαμβάνει σε κάθε ενότητα.
Φυσικά, τα πηλίκα θα έχουν και υπόλοιπα, ή μπορεί να είναι μηδενικά και βέβαια θα υπάρχουν αδιάθετες έδρες που δεν διανεμήθηκαν.
Τότε, διανέμονται οι εναπομείνασες έδρες, σε εκείνες τις ενότητες, που έχουν τα μεγαλύτερα υπόλοιπα, διαδοχικά, μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των εδρών που δικαιούται ο συνδυασμός (Ισχύουν τα ίδια, όπως στις Δημοτικές εκλογές).
Η παραπάνω διαδικασία επαναλαμβάνεται για τον δεύτερο από το τέλος συνδυασμό κ.ο.κ, οπότε, ο επιτυχών συνδυασμός λαμβάνει τις υπόλοιπες έδρες, που θα απομείνουν, με συνέπεια όλες τις τραγελαφικές περιπτώσεις.
Ευτυχώς, που υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα με τη δέσμευση μίας έδρας ανά ενότητα για τον επιτυχόντα περιφερειάρχη, γιατί ήταν πολύ πιθανόν, σε κάποια ενότητα που ήρθε πρώτος, να μην πάει ούτε μία έδρα!!
Ευχαριστώ, για τη φιλοξενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ