Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στη Λεύκη Βοΐου και μέτρα προστασίας

Σύμφωνα με την από 13/8 ανακοίνωση του διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής ενότητας Γρεβενών κου Τάκα Νικόλαου, λόγω κρούσματος καταρροϊκού πυρετού στη Λεύκη Βοΐου, τα παρακάτω χωριά της Π.Ε. Γρεβενών έχουν τεθεί σε ζώνη ελέγχου: Δοτσικό, Μεσολούρι, Δασύλλιο, Τρίκορφο, Καλλονή, Κυπαρίσσι, Άγιος Κοσμάς, Εκκλησίες, Λείψι, Ροδιά, Κυδωνιές, Αηδόνια, Κριθαράκια, Κληματάκι.


Σαν αποτέλεσμα απαγορεύονται μέχρι νεωτέρας όλες οι μετακινήσεις ζώων από τα παραπάνω χωριά, πέραν της σφαγής τους μόνο στο σφαγείο της περιοχής και μόνον εφόσον έχει γίνει η απαραίτητη εφαρμογή του κατάλληλου εντομοαπωθητικού (4 ημέρες πριν  τη σφαγή), το οποίο είναι ούτως η άλλως απαραίτητο για την προστασία των ζώων.
agronews.gr
-----------------------------------------------------------
Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, ενημερώνει τους κτηνοτρόφους ότι στις 11 Αυγούστου 2014 διαπιστώθηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου σε περιοχή του Δήμου Βοΐου, ενώ αρκετά ύποπτα κρούσματα έχουν αναφερθεί και σε άλλες περιοχές για τα οποία ήδη διεξάγεται εργαστηριακός έλεγχος. Επιπλέον, υπάρχουν κρούσματα και στις γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας Καστοριάς, και Πιερίας.
Η νόσος (που οφείλεται σε ιό) προσβάλλει κυρίως τα πρόβατα, που νοσούν και βαρύτερα, τις αίγες με ελαφρότερη εικόνα αλλά και τα βοοειδή που πολύ σπάνια όμως εμφανίζουν συμπτώματα και μεταδίδεται με κουνούπια.
Τα κυριότερα κλινικά συμπτώματα είναι:
Υψηλός πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, έντονη σιελόρροια, άφθονο ρινικό έκκριμα, φλεγμονή του στόματος, πρήξιμο της κεφαλής, οίδημα των χειλιών και της γλώσσας (χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου είναι η μπλε γλώσσα που όμως εμφανίζεται σε μικρό αριθμό περιπτώσεων), θάνατοι και μείωση της παραγωγής.
Θεραπεία της ασθένειας δεν υπάρχει. Ο τρόπος αντιμετώπισής της περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα όπως: μέτρα εντομοπροστασίας κατά των κουνουπιών με χρήση κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών στα ζώα και τους σταύλους, αποφυγή παραμονής των ζώων στην ύπαιθρο κατά τις απογευματινές-βραδινές ώρες που δραστηριοποιούνται τα κουνούπια και αυξημένη επιτήρηση των μετακινήσεων των ζώων.
Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της ασθένειας λαμβάνονται αυστηρά υγειονομικά μέτρα που περιλαμβάνουν σοβαρούς περιορισμούς των μετακινήσεων των ζώων (αγοραπωλησίες, σφαγές) σε όλες τις γύρω εκμεταλλεύσεις σε ακτίνα που καθορίζεται από την Αρμόδια Κτηνιατρική Αρχή.
Επειδή η ασθένεια ήδη προσέβαλε ποίμνια της Περιφερειακής μας Ενότητας και οι καιρικές συνθήκες λόγω καλοκαιριού ευνοούν την εξάπλωση των κρουσμάτων επισημαίνεται ότι απαιτείται η εγρήγορση και πλήρης συνεργασία όλων των κτηνοτρόφων (ιδίως κατόχων προβάτων) με τα κατά τόπους Κτηνιατρικά Γραφεία, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση που διαπιστώσουν ζώα με ύποπτα κλινικά συμπτώματα παρόμοια με αυτά που προαναφέρθηκαν, οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα την τοπική Κτηνιατρική Αρχή προκειμένου να διερευνηθεί το περιστατικό, ενώ ακόμα για κάθε είσοδο ή έξοδο ζώων απ’ την εκτροφή τους θα πρέπει πρώτα να παίρνουν την σχετική άδεια από την Κτηνιατρική Υπηρεσία.
Τέλος, επισημαίνεται ότι η ασθένεια του Καταρροϊκού Πυρετού προσβάλλει μόνο τα ευαίσθητα είδη ζώων (αιγοπρόβατα και βοοειδή ), δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, είτε με άμεση επαφή με άρρωστα ζώα, είτε με την κατανάλωση κρέατος ή γαλακτοκομικών ειδών, συνεπώς δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία.
ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ