Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση..

Την αντίστροφη μέτρηση για την προεδρική εκλογή σηματοδοτεί η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ φαίνεται ότι εγκαινιάζεται, μέχρι την προεδρική εκλογή, μια περίοδος σκληρής πόλωσης μεταξύ κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ. 

Η ψηφοφορία κύλησε χωρίς εκπλήξεις, υπήρξαν όμως απουσίες με νόημα, ενώ το ερώτημα πλέον είναι τι θα πράξουν στην προεδρική ψηφοφορία οι 18 ανεξάρτητοι βουλευτές που τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ψήφισαν «όχι».

Υπενθυμίζεται ότι «παρών» δήλωσαν δύο βουλευτές που εξελέγησαν με την ΔΗΜΑΡ, αλλά έχουν πλέον ανεξαρτητοποιηθεί: ο Γρηγόρης Ψαριανός και η Κατερίνα Μάρκου.
«Ωσεί παρών» ήταν ο Γιώργος Νταβρής, όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει μία μέρα νωρίτερα από το βήμα της Βουλής.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής προερχόμενος από τη Χρυσή Αυγή, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, προτίμησε την αποχή από την ψηφοφορία.
Απουσίαζαν συνολικά 12 βουλευτές. Μεταξύ αυτών, οι προφυλακισμένοι της Χρυσής Αυγής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος βρέθηκε στις ΗΠΑ για το ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ.
Από τους 18 ανεξάρτητους βουλευτές, αρκετοί είχαν κάνει γνωστή την πρόθεσή τους ήδη από τις προηγούμενες ημέρες: Πέτρος Τατσόπουλος, Βασίλης Καπερνάρος, Οδυσσέας Βουδούρης, Γιάννης Κουράκος, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης, Σπύρος Λυκούδης, Βύρων Πολύδωρας, Βασίλης Οικονόμου και Ραχήλ Μακρή.
«Όχι» στην κυβέρνηση είπε ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Κώστας Γιοβανόπουλος, η Χρυσούλα Γιαταγάνα, ο Θεόδωρος Παραστρατίδης, ο Γιώργος Κασαπίδης, ο Χρήστος Αηδόνης, ο Πάρις Μουτσινάς και η Μίκα Ιατρίδη.
Πάντως, όπως αναφέρουν Τα Νέα του Σαββάτου, η Μίκα Ιατρίδη φέρεται να διαχωρίζει τη στάση της από την ψήφο εμπιστοσύνης και την προεδρική εκλογή.
Ο Σπύρος Λυκούδης δήλωσε το πρωί του Σαββάτου ότι αν υπάρξουν συνεννοήσεις, η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας.
Παπαμιμίκος: Ενισχυμένη βγαίνει η κοινωνία
Στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή αναφέρθηκε ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος. Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega εκτίμησε ότι η ενισχυμένη βγαίνει η κοινωνία.
«Η κοινωνία δεν θέλει εκλογές, δεν θέλει αποσταθεροποίηση» υποστήριξε και πρόσθεσε πως δεν απασχολούν τους πολίτες, ούτε οι κοκορομαχίες των πολιτικών στα τηλεοπτικά παράθυρα, ούτε οι διαξιφισμοί μέσα στη Βουλή, αλλα τους απασχολεί η λύση στα προβλήματα τους.

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση Τσίπρα, ο κ. Παπαμιμίκος είπε ότι δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να λέει ότι είναι «αργυρώνητοι» όσοι βουλευτές ψηφίσουν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Αναρωτιέμαι δηλαδή, όσοι δεν ψηφίσουν πάει να πει οτι τα έχουν πάρει από τον ΣΥΡΙΖΑ; Μην μπούμε σε μια τέτοια λογική, διότι υποβαθμίζει το πολιτικό σύστημα» συμπλήρωσε.
Τ.Κουίκ: Έπεσαν στη δική τους παγίδα
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛΤέρενς Κουίκ, σημείωσε, μεταξύ άλλων:
«Έπεσαν μέσα στη δική τους παγίδα. Το ξώπορτο όνειρο Σαμαρά-Βενιζέλου για 180 συνενόχους στην παράταση της συγκυβερνητικής τους θητείας, έληξε με τις συνειδητές προεκλογικές τους ομιλίες και την μοναχική ψήφο των 155 ναι σε όλα βουλευτών τους».
Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών
Στην ομιλία του -που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα- ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή για την έξοδο από την κρίση, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εμποδίσει τη χώρα να βγει από την κρίση. «Όποιος άκουσε απόψε τον κ. Τσίπρα αντιλήφθηκε τη ματαιότητα της συνεννόησης μαζί του. Βάφτισε ΣΥΡΙΖΑ όσους βουλευτές δεν είναι ΝΔ, ακόμα και όσους θα ήθελαν να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός.
Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει ότι από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης η κυβέρνηση θα διαπιστώσει ότι δεν έχει «ούτε με τα κιάλια» την πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την προεδρική εκλογή, και ζήτησε «εκλογές τώρα» ώστε να μην μείνει η χώρα παγιδευμένη σε μία τετράμηνη προεδρολογία και μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Απαντώντας δε στα περί εξόδου από τα μνημόνια είπε ότι «μνημόνια δεν είναι ένας τίτλος».

Τη στρατηγική εξόδου από το Μνημόνιο παρουσίασε λίγο πιο πριν ο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας ότι η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης δεν συνιστά προκαταβολή της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής. Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τον Οδικό Χάρτη εξόδου από το μνημόνιο, μέχρι την προεδρική εκλογή, με επτά βήματα. Απαντώντας στα σενάρια περί κυβέρνησης εθνικής ανάγκης και εθνικού σκοπού, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έτσι αντιλαμβάνεται αυτή την κυβέρνηση και για αυτό συμμετέχει σε αυτήν.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. τόνισε ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές και στη συνέχεια ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό και λέει ψέματα. Η κυβέρνηση έχει τελειώσει» είπε. Κάλεσε, επίσης, τους ανεξάρτητους βουλευτές που εξελέγησαν με τους ΑΝΕΛ και έχουν αποχωρήσει να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην συγκυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως αν το πράξουν θα είναι «κοινοί αποστάτες».

Η φυγή προς τα εμπρός που επιχειρεί η κυβέρνηση με την διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης και με ανοικτά μέτωπα είναι ομολογία αδυναμίας, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την αναδιάρθρωση του χρέους και την εφαρμογή πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάπτυξη. Είπε ακόμη ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση, γεγονός που σημαίνει αλλαγή της κυβέρνησης.

Κριτική τόσο προς την πλευρά των κομμάτων της συγκυβέρνησης όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ επιφύλασσε η Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι υποτάσσει τον λαό με τους εκβιασμούς, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, με τις χίμαιρες. «Ο σοσιαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν την άχνη στον κουραμπιέ: αν την τινάξεις δεν μένει τίποτα» είπε χαρακτηριστικά.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ