Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Εξωραϊστικός Λαογραφικός και Μικρασιατών Σύλλογος Νεάπολης: "Μεταμφιέσεις και δρώμενα στον κύκλο του χρόνου" στη Νεάπολη Βοΐου


Χρώματα, αρώματα και μουσικές από όλη την Ελλάδα πλημμύρισαν τις γειτονιές της Νεάπολης, το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015, με αφορμή τον καινούριο θεσμό που ξεκίνησε φέτος στην πόλη με τίτλο 

«Μεταμφιέσεις και δρώμενα στον κύκλο του χρόνου».



Απαρχή των εκδηλώσεων αποτέλεσε το αντάμωμα 5 χορευτικών ομάδων με συνολικά 150 χορευτές και χορεύτριες που ανταμώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Αγίου Γεωργίου και με τη συνοδεία της ζυγιάς των ζουρνάδων του Τρύφωνα  Παζαρέντζη και της μπάντας των χάλκινων του Γιώργου Μπέτζιου περιπλανήθηκαν στις γειτονιές της πόλης.

φωτο: Ariadni Antoniadou
Ανταμώνοντας, λίγη ώρα αργότερα, με τους Γενίτσαρους που κατευθύνθηκαν με τη συνοδεία τους προς τον Αντ/χο κ. Κορδίστα Ανδρέα ζητώντας την άδεια για την έναρξη των δρωμενικών εκδηλώσεων. 

Κύριο θέμα των δρωμενικών μορφών φέτος ήταν το γνωστό έθιμο από την περιοχή της Νάουσας Γενίτσαροι και Μπούλες που παρουσιάστηκε από το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Κυμίνων του Δήμου Δέλτα.
Από την εκδήλωση ωστόσο δεν έλειψε και το Βοΐάτικο χρώμα, η τοπική παράδοση της επαρχίας που εκπροσωπήθηκε από τον Σύλλογο Βοιωτών Κοζάνης « Η Αγία Παρασκευή», τον Φιλαθλητικό Ορειβατικό Σύλλογο Εράτυρας « Η Σέλτσα» και τον Αθλητικό Σύλλογο Νεάπολης « Η Ολυμπιακή Φλόγα». Αντίστοιχα, στις μουσικές και τους χορούς της Έδεσσας και της Αριδαίας μας ταξίδεψε ο Χορευτικός Όμιλος Καλαμαριάς « Βορεάδες».

Η πολυπληθής συμμετοχή του κόσμου, η ζεστασιά της εισφοράς των κατοίκων και μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεάπολης και η αρωγή του Δήμου Βοΐου, ιδιαίτερα του Δημάρχου μας Δημήτρη Λαμπρόπουλου, κράτησαν την κλαδαριά της Νεάπολης αναμμένη μέχρι νωρίς το πρωί.


Γεμίζοντας με χαρά και ευθύνη το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεάπολης που είχε την ιδέα και διοργάνωση της εκδήλωσης για την επόμενη φορά, την επόμενη χρονιά.
Το επόμενο αντάμωμα των μεταμφιέσεων με το χρόνο και το χώρο.
Σας ευχαριστούμε γι αυτό το αγκάλιασμα ψυχής του τόπου μας.



Με τιμή
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεάπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ