(Καλή άνοιξη)
Σ’ όλο το Βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη μας οι λαοί εορτάζουν την 21η Μαρτίου, πρώτη ημέρα της άνοιξης, την εαρινή ισημερία, ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Μια ημέρα που είναι αφιερωμένη στους πιο μακρόβιους οργανισμούς του πλανήτη μας, τα δένδρα του δάσους.
Η γιορτή αυτή καθιερώθηκε από τον FAO κατά τη Γενική Συνέλευση του 1971 στη Ρώμη και που φέτος αριθμεί 31 χρόνια επανάληψης του παγκόσμιου δασικού εορτασμού.
Προϊόντα όπως το ξύλο για κατασκευές ή για καύσιμη ύλη, οι καρποί, τα θηράματα και η βοσκήσιμη ύλη βοήθησαν στην ταχύτατη ανάπτυξη και εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Τις τελευταίες δεκαετίες εκτιμήθηκαν και άλλες λειτουργίες του δάσους, όπως η δυνατότητα αναψυχής που προσφέρει, η στήριξη του εδάφους και η υποβοήθηση στην αποταμίευση νερού. Ωστόσο, η αλόγιστη και εξαντλητική εκμετάλλευση των δασικών πόρων, ιδίως μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, οδήγησαν στην εξαφάνιση και την υποβάθμιση πολλών δασικών εκτάσεων. Αυτός ήταν και ένας από τους κύριους λόγους για τη γέννηση και σταδιακή εξέλιξη της επιστήμης της δασοπονίας.
Ισημερία είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η διάρκεια την ημέρας και της νύχτας είναι ίσες. Στην αστρονομία ισημερία καλείται η αστρική ημέρα κατά την οποία το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα, διαγράφει δηλαδή ίσα τόξα (ημερήσιο και νυκτερινό), και κατά τη διάρκεια της οποίας οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν με γωνία 90 μοιρών (κάθετα) στον ισημερινό, παρουσιάζοντας έτσι μηδενική απόκλιση.
Το φαινόμενο οφείλεται στην περιφορά της γης γύρω από τον ήλιο και στην κλίση του άξονα περιστροφής της. Καθώς η γη περιφέρεται γύρω από τον ήλιο και επειδή ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς η διάρκεια της ημέρας αλλάζει. Δύο φορές το χρόνο η γη βρίσκεται σε τέτοια θέση που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κάθετα στον ισημερινό.
Σε πολλές γλώσσες ο αντίστοιχος όρος λεκτικά δεν αναφέρεται στην έννοια της ίσης ημέρας αλλά της ίσης νύχτας κυρίως λόγω της λατινικής προέλευσης του (λατινικά aequinoctium). Οι ισημερίες συμβαίνουν μεταξύ των ηλιοστασίων, του χειμερινού ηλιοστασίου και θερινού ηλιοστασίου.
- Το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς.
Στην Ιαπωνία η Εαρινή Ισημερία είναι επίσημη, εθνική εορτή, κάτι σαν τα δικά μας ψυχοσάββατα. Επισκέπτονται τους τάφους των συγγενών και πραγματοποιούν οικογενειακές συγκεντρώσεις.
Μακριά απο τον νότο, πέρα απο τον Ισημερινό ο χειμώνας πλησιάζει. Ο κόσμος αρχίζει να σκέφτεται ζεστές σοκολάτες, φοράει πιο βαριά ρούχα και μαζεύει ξύλα για το τζάκι.
ΠΗΓΗ: el.wikipedia.org, olympia.gr, newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ