Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Φορολογικός οδηγός για τις δαπάνες που μειώνουν τον φόρο


Ο∆ΗΓΟΣ: Ερωτήσεις - απαντήσεις για τις φορολογικές δηλώσεις του 2011 από τη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων

∆ώδεκα δαπάνες µειώνουν τον φόρο εισοδήµατος


Οδηγό για τις δαπάνες που µειώνουν τον φόρο, όπως όσες εκπίπτουν από το εισόδηµα, όσες συνδέονται µε τη δηµιουργία του αφορολόγητου ορίου, αυτές που λαµβάνονται υπόψη για τον προσδιορισµό των τεκµηρίων, µαζί µε απαντήσεις σε µερικά από τα συνηθέστερα ερωτήµατα (π.χ., τι ισχύει για την αγορά πρώτης κατοικίας, ποιοι δικαιούνται φοιτητικό επίδοµα κ.ο.κ.), δηµοσίευσε στο ∆ιαδίκτυο η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων για τη σωστή συµπλήρωση των δηλώσεων.

Ιδού, οι 12 κατηγορίες δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδηµα ή µειώνουν τον φόρο καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Ενοίκιο: Εκπίπτει από τον συνολικό φόρο το 20% της δαπάνης ενοικίου και µέχρι τα 1.200 ευρώ. Αντί των αποδείξεων καταβολής ενοικίου, ο φορολογούµενος δικαιούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση,από την οποία προκύπτει το ποσό που κατέβαλε για κύρια κατοικία του ιδίου και της οικογένειάς του. Τα ίδια ισχύουν και για το ενοίκιο που καταβάλλει όποιος µισθώνει κατοικίες για τις στεγαστικές ανάγκες των παιδιών του που σπουδάζουν σε πόλη, όπου δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία.


Ασφάλιστρα ζωής και θανάτου: Εκπίπτει του συνολικού φόρου το 20% της δαπάνης και έως τα 1.200 ευρώ για άγαµο και 2.400 ευρώ για οικογένεια. Απαιτείται υποβολή της απόδειξης είσπραξης του ποσού των ασφαλίστρων ή σχετική βεβαίωση, από την οποία προκύπτει το είδος της κάλυψης και το καθαρό καταβαλλόµενο ποσό των ασφαλίστρων.


∆ίδακτρα για ιδιαίτερα κατ’ οίκον µαθήµατα και φροντιστήρια: Εκπίπτει του συνολικού φόρου το 20% της δαπάνης και µέχρι τα 1.200 ευρώ. Απαιτείται η προσκόµιση απόδειξης παροχής υπηρεσιών για το συνολικό ποσό. Ασφαλιστικές εισφορές: Απαιτείται η σχετική βεβαίωση ή απόδειξη του Ταµείου για το ποσό των εισφορών που η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από τον νόµο. Το ίδιο ισχύει για περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης σε Ταµεία που έχουν συσταθεί µε νόµο. Αφαιρείται από το συνολικό εισόδηµα ολόκληρο το ποσό της δαπάνης αυτής. ∆ωρεές σε ∆ηµόσιο, ΟΤΑ, ιερούς ναούς, ΑΕΙ, κρατικά νοσοκοµεία, ΝΠ∆∆, ΝΠΙ∆, σωµατεία µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα: Εκπίπτει του φόρου το 20% των δαπανών εφόσον η δωρεά υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Απαιτείται διπλότυπη απόδειξη που θα συνοδεύεται από βεβαίωση του δωρεοδόχου.


Τόκοι που εκπίπτουν: Αφορά στεγαστικό δάνειο, νέο δάνειο που λαµβάνεται για την εξόφληση στεγαστικού, προκαταβολές που χορηγούνται από Ταµεία Αλληλοβοήθειας, και δάνεια για επισκευές ή αναστηλώσεις διατηρητέων κτισµάτων.Απαιτείται βεβαίωση τράπεζας µε τους τόκους που καταβλήθηκαν το 2010, καθώς και το έτος σύναψης του δανείου. Αν έχουν καταβληθεί και τόκοι υπερηµερίας, πρέπει να αναφερθούν χωριστά. Για δάνειαπου συνήφθησανέως 31/12/2002,οιτόκοι αφαιρούνται απότοσυνολικόεισόδηµα.

Για συµβάσεις που συνήφθησαν µετά, οι τόκοι εκπίπτουν από τον φόρο σε ποσοστό 20%.


∆απάνη αγοράς αµοιβαίων κεφαλαίων: Εκπίπτει από το εισόδηµα το 20% της δαπάνης και µέχρι 3.000 ευρώ. Αφορά αγορές αµοιβαίων κεφαλαίων που έγιναν το 2007 και δεν µεταβιβάστηκαν για µια τριετία, έως τις 31/12/2010. Εφάπαξ δαπάνη χωρίς δικαιολογητικά, λόγω αναπηρίας: Εκπίπτει ποσό µέχρι 2.400 ευρώ και απαιτείται βεβαίωση της αρµόδιας υπηρεσίας (νοσοκοµείο προκειµένου για νεφροπαθείς όπου έκαναν µεταµόσχευση νεφρού, νοµαρχία προκειµένου για τυφλούς καθώς είναι γραµµένοι στο γενικό µητρώο τυφλών κ.ο.κ.).

∆απάνη αµοιβής δικηγόρων: Εκπίπτει του φόρου το 20% της αµοιβής που καταβλήθηκε, κατόπιν προσκόµισης απόδειξης παροχής υπηρεσιών από τον δικηγόρο.


∆απάνη διατροφής: Εκπίπτει του φόρου το 20% του ποσού της διατροφής και µέχρι 3.000 ευρώ. Απαιτείται επικυρωµένο αντίγραφο της σχετικής δικαστικής ή συµβολαιογραφικής απόφασης.

∆απάνη εγκατάστασης φυσικού αερίου/φωτοβολταϊκών: Εκπίπτει του φόρου το 20% της δαπάνης και µέχρι 6.000 ευρώ.

20%
της δαπάνης του ενοικίου είναι το ποσοστό που εκπίπτει από τον φόρο.

Πρόκειται για ποσό που δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ 20%
από τις δαπάνες για ασφάλιστρα εκπίπτουν από τον φόρο.

Η µέγιστη έκπτωση ανέρχεται στα 1.200 ευρώ για άγαµο και στα 2.400 ευρώ για οικογένεια
Οδηγίες του υπουργείου Οικονοµικών για τη σωστή συµπλήρωσητων δηλώσεων

Οι αποδείξεις που µετρούν για το αφορολόγητο όριο

ΤΙΣ ΑΠΟ∆ΕΙΞΕΙΣ για τις δαπάνες που πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούµενος προκειµένου να «κτίσει» το αφορολόγητο όριο, καθώς και εκείνες που δεν λαµβάνονται υπόψη, περιγράφει αναλυτικά ο οδηγός του υπουργείου Οικονοµικών.

Κατ’ αρχάς οι φορολογούµενοι πρέπει να γνωρίζουν πως για ατοµικό εισόδηµα µέχρι 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόµιση αποδείξεων. Αν το εισόδηµα είναι έως 12.000 ευρώ, τοελάχιστο ποσό αποδείξεων που χρειάζεται να συγκεντρώσει κάποιος πρέπει να ισούται µε το 10%του εισοδήµατός του. Αν το εισόδηµαξεπερνά τα 12.000 ευρώ, το ελάχιστο ποσό αποδείξεων πρέπει να ανέρχεται στο 30% του εισοδήµατος για το τµήµα άνω των 12.000 ευρώ. Οσο για το ανώτερο όριο αποδείξεων που µπορεί κάποιος να προσκοµίσει, είναι αξίας 15.000 ευρώ για ατοµικό εισόδηµα και 30.000 ευρώ για οικογενειακό εισόδηµα.

Για τον σχηµατισµό του αφορολογήτου λαµβάνεται υπόψηκάθε είδους απόδειξη για την αγορά προϊόντος ή την παροχή υπηρεσίας στην Ελλάδα (όπως από εστιατόρια, φαστφουντ, σούπερ µάρκετ, εµπορικά καταστήµατα, κέντρα διασκέδασης, ωδεία, σχολές χορού, κολυµβητήρια, κοµµωτήρια, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.ά.).

Λαµβάνονται επίσης υπόψη αποδείξεις για δαπάνησυµβολαιογράφου για τη σύνταξη απόκτησης ακινήτου, εφόσον δεν εµπίπτει στις δαπάνες των τεκµηρίων (π.χ. για γονική παροχή ή δωρεά), αποδείξειςαπό ΕΛΤΑ και εταιρείες κούριερ,από διόδια, από αγορά υλικών και παροχή υπηρεσιών για κοινόχρηστους χώρους, εκτός από τους λογαριασµούς που αφορούν την ύδρευση, την αποχέτευση και την ηλεκτροδότησή τους.

∆εν λαµβάνονται υπόψη για το αφορολόγητο αποδείξεις για τις παρακάτω κατηγορίες δαπανών:

n Λογαριασµοί παροχής κοινωφελών υπηρεσιών (ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισµού, τηλεπικοινωνιών), εισιτήρια σε κάθε είδους µεταφορικό µέσο. n ∆απάνες τεκµηρίων, όπως για αγορά ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ.οχηµάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ.

n ∆απάνες που εκπίπτουν από το εισόδηµα ή µειώνουν τον φόρο (π.χ. ασφάλιστρα, εισφορές σε Ταµεία, τόκοι στεγαστικών, έξοδα ιατρικής περίθαλψης, ενοίκιο κύριας κατοικίας κ.λπ.).

n Το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συµµετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ.

ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ κ.λπ.) και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο).

∆ηµόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό, υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, του ΕΟΤ, της Μόνιµης Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε., στρατιωτικοί που υπηρετούν εκτός Ελλάδος δεν απαιτείται να προσκοµίσουν αποδείξεις.

ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΦΑΚΕΛΟ
Οι αποδείξεις για την κατοχύρωση του αφορολόγητου θα παραδίδονται σε κλειστό φάκελο, πάνω στον οποίο ο φορολογούµενος θα αναγράφει τον συνολικό αριθµό τους αλλά και τη συνολική αξία τους. Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης, ο φορολογούµενος θα κρατά τις αποδείξεις σε φάκελο και θα τις παραδίδει στην Εφορία αν και εφόσον του ζητηθούν σε περίπτωση ελέγχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ