Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Βραδιά με ποίηση και νότες στη Σιάτιστα


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΥΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΚΑΤΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ
nikos_gatsosΟδυσσέας Ελύτης
Στον Οδυσσέα Ελύτη και τον Νίκο Γκάτσο ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση – αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησηςπου διοργάνωσαν την Κυριακή 20 Μαρτίου από κοινού η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση και το Δημοτικό Ωδείο Σιάτιστας του Δήμου Βοΐου.

Με αφορμή τα εκατόχρονα από τη γέννηση των δυο σπουδαίων δημιουργών, λόγος και νότες συνέπραξαν και το αποτέλεσμα ήταν μαγευτικό.
Οι άνθρωποι που κατέκλυσαν την αίθουσα του Κουκουλίδειου Πνευματικού Κέντρου στη Σιάτιστα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, να δουν και να ακούσουν λίγα λόγια για τη ζωή, για το έργο, τις απόψεις και την προσφορά του Οδυσσέα Ελύτη και του Νίκου Γκάτσου στον πολιτισμό.
Αναφερόμενος στον ποιητή του Αιγαίου, που το 1979 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο διευθυντής της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης κ. Γιώργος Κουζιώνης επιχείρησε μια προσέγγιση όχι με ένα εκτενές βιογραφικό σημείωμα ή έναν πλήρη κατάλογο του έργου του και αναλύσεις ειδικών, αλλά μέσα από σκέψεις, γραπτά και τοποθετήσεις του ίδιου του Ελύτη.
«Η ποίηση είναι η μόνη οδός για να υπερβούμε τη φθορά… Να γιατί γράφω», έγραφε ο Ελύτης.
«Θα θεωρούσαμε επιτυχημένη την εκδήλωση αν ήταν η αφορμή για να κατεβάσουμε από τη βιβλιοθήκη μας ό,τι πιο ελληνικό και αυθεντικό υπάρχει.... την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη», σημείωσε ο κ. Κουζιώνης.
Η φιλόλογος κα Σουλτάνα Ζάβαλη καθήλωσε με την απαγγελία αποσπάσματος από τα «Πάθη» του «Άξιον Εστί» στην κορυφαία, ίσως, στιγμή της βραδιάς.
Η κα Βίκυ Βανίδη διάβασε άμεσα και εκφραστικά, συμπράττοντας με τον κ. Κουζιώνη, αποσπάσματα από το «Μονόγραμμα» του Ελύτη.
Ο κ. Δημήτρης Μαυρομάτης μας συνέστησε τον ποιητή της «Αμοργού», του μόνου ποιητικού έργου του Νίκου Γκάτσου.
Ανάμεσα στα ποιήματα που ακούστηκαν προβλήθηκαν οπτικά και ακουστικά ντοκουμέντα σχετικά με τους δυο δημιουργούς, για τα οποία εργάστηκαν ο κ. Λάζαρος Κώτσικας με την κα Βίκυ Βανίδη. Ξεχώρισαν οι στιγμές με τον Νίκο Γκάτσο να διαβάζει Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και την Έλλη Λαμπέτη να απαγγέλλει.
Μιλώντας για τον Νίκο Γκάτσο ο κ. Κουζιώνης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Αν ξεκινήσεις για να διαβάσεις το ποιητικό του έργο θα το καταφέρεις σε λίγο χρόνο. Αν επιχειρήσεις να μυηθείς στα ποιήματά του που τόσοι σπουδαίοι δημιουργοί έντυσαν με τις νότες τους, τότε θα τα χάσεις από το μέγεθος και τον πλούτο. Ο Γκάτσος είναι ο πρωτοπόρος ποιητής που μας συστήθηκε μελωδικά και τραγουδήθηκε όσο λίγοι. Ταυτόχρονα όχι μόνο απενοχοποίησε τη σχέση της ποίησης με τη μουσική και δη τη λαϊκή, αλλά την εξύψωσε σε κορυφές πρωτόγνωρες. Είναι πάντα στα χείλη μας, πάντα στην καρδιά μας».
Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη -ή, μάλλον, τη μπαγκέτα- της βραδιάς, η Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου ταξίδεψε μουσικά το κοινό με πραγματικά πολύ υψηλού επιπέδου απόδοση έργων του Ελύτη και του Γκάτσου σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Δήμου Μούτση, Σταύρου Ξαρχάκου και Λίνου Κόκοτου, κλείνοντας με μια δημιουργία του πρόσφατα εκλιπόντα Μανόλη Ρασούλη.
Τη Χορωδία διηύθυνε ο κ. Στέργιος Ανδρέου και μουσική έπαιξαν καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε η Δήμαρχος Βοΐου κα Παναγιώτα Ορφανίδου, η οποία συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης και αφιέρωσε ένα τραγούδι στη μνήμη του Αλκιβιάδη Νέτα. Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μακρής, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γαρούφος και Κατσικάς, ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Κατσαούνης, ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Καραμπατζιάς.
Ξεχωριστή αναφορά όμως αξίζει και σε όλον τον κόσμο που πλημμύρισε το Πνευματικό Κέντρο και απέδειξε ότι αναγνωρίζει και επιβραβεύει τις πρωτοβουλίες που προάγουν τον πολιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ