Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Πανηγύρι Αγ. Κυριακής στο Καλονέρι Βοΐου


Συντριβάνι στο ΚαλονέριΤο Καλονέρι είναι ένα χωριό  του Δήμου Βοΐου , σε υψόμετρο 630μ, γειτνιάζει με τα δημοτικά διαμερίσματα Γαλατινής, Εράτυρας, Αλιάκμονα, Πολύλακου και Μικροκάστρου. 
Παλαιότερα ονομαζόταν « Βρογγίτστα », γιατί τα βράδια ακουγόταν δυνατοί κρότοι. Ο φόβος αυτός ανάγκασε τους κατοίκους να μετατοπίσουν το χωριό στην σημερινή του θέση. Μετονομάσθηκε από τους κατοίκους Καλονέρι για το καλό του νερό.


Η παράδοση λέει ότι για να «στεριώσει » το χωριό ζέψανε δυο τρίχρονα δαμάλια σε ένα ασημένιο αλέτρι και αφού περιχάραξαν τα σύνορα του χωριού τα θάψανε μαζί με το αλέτρι. 
Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας στο χωριό ζούσαν λίγοι Τούρκοι με δεκαπέντε οικογένειες χριστιανών Καλονεριωτών και ζούσαν ειρηνικά. Οι Καλονεριώτες είχαν τις εκκλησίες : Αγία Παρασκευή, Αγία Κυριακή, Άγιο Αθανάσιο και Άγιο Γεώργιο. Οι Τούρκοι είχαν τζαμί το οποίο καταστράφηκε από τους κατοίκους μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.
Η Αγία Παρασκευή εορταζόταν ως το 1954 ως πολιούχος του χωριού. Από το 1952 έως και σήμερα οι κάτοικοι γιορτάζουν τον Άγιο Παντελεήμονα . Το Καλονέρι σήμερα έχει 650 κατοίκους οι οποίοι έχουν ως κύρια απασχόληση τη γεωργία. 
Η μεγαλύτερη γιορτή του Καλονερίου είναι ο εορτασμός της Αγίας Κυριακής 7 Ιουλίου όπου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με μεγάλη επιτυχία.
Το εξωκλήσι της Αγίας Κυριακής βρίσκεται 1 χλμ. περίπου από τον οικισμό του Καλονερίου. Στον ίδιο χώρο βρίσκονται το παλιό και νέο εξωκλήσι, που κτίστηκε το 1969 με προσωπική εργασία των κατοίκων του χωριού, ενώ η ηλικία του παλιού ναού δεν είναι γνωστή. Την ιστορία του ναού συνοδεύουν πολλές διηγήσεις των κατοίκων του χωριού για την θαυματουργή δύναμη της Αγίας.
Στο εξωκλήσι υπήρχαν πολλές παλιές εικόνες ανεκτίμητης αξίας, μεταξύ των οποίων και αυτής της Αγίας Κυριακής, που σήμερα φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος.
Κάθε χρόνο, στις 6 Ιουλίου, παραμονή της εορτής της Αγίας Κυριακής, γίνεται λιτάνευση της εικόνας από το χωριό έως το εξωκλήσι και ακολουθούν εκδηλώσεις προς τιμή της Αγίας.
Οι εκδηλώσεις αρχίζουν από της 25 Ιουνίου εως της 7 Ιουλίου και περιλαμβάνουν:
 -Παιδικούς αγώνες ποδοσφαίρου και βόλεϊ με συμμετοχή παιδιών από γειτονικά χωρία.
-Δρώμενα και παραστάσεις για παιδιά.
-Μουσικές βραδιές με διάσημους καλλιτέχνες αλλά και τοπικά συγκροτήματα
-Διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις από τοπικά και μη συγκροτήματα

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΣΚΙΟΥ - ΑΣΚΙΟΝ ΟΡΟΣ
πηγη:askio.gr,voiotis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ