Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Το Ελσίνκι έχει κυβέρνηση -και μάλιστα έξι κομμάτων

Kυβέρνηση «ουράνιου τόξου», με έξι κόμματα, χαρακτηρίζουν τα ΜΜΕ της Φινλανδίας το νέο κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας υπό τον Γιούρκι Κάταϊνεν (4ος από αριστ.)   
        Ελσίνκι :
Το Ελσίνκι έχει κυβέρνηση -και μάλιστα έξι κομμάτων: Ο νικητής των εκλογών Γιούρκι Κάταϊνεν κατέληξε σε συμφωνία για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού μαζί με τα μικρότερα κόμματα, έπειτα από διαβουλεύσεις ενός μήνα για τις βασικές αρχές της οικονομικής λιτότητας που θα ακολουθήσει.


Το οικονομικό επιτελείο όμως προειδοποιεί ότι η Φινλανδία δεν θα συνηγορεί σε «αυτόματες διασώσεις» στην Ευρωζώνη, και θα θέτει αυστηρές απαιτήσεις για εγγυήσεις σε νέα πακέτα στήριξης σε άλλες χώρες του ευρώ.

Ο Γιούρκι Κάταϊνεν, του κόμματος του Εθνικού Συνασπισμού, θα αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού ενώ στην κυβέρνηση θα συμμετέχουν οι Σοσιαλδημοκράτες, το Σουηδικό κόμμα (της σουηδόφωνης μειονότητας), οι Πράσινοι, η Αριστερή Συμμαχία και οι Χριστιανοδημοκράτες -ήτοι 126 έδρες στο Κοινοβούλιο των 200 μελών.

Υπουργός Οικονομικών θα τεθεί η Γιούτα Ούρπιλαϊνεν των Σοσιαλδημοκρατών: Το κόμμα έχει ιστορικά τις πλέον φιλοευρωπαϊκές θέσεις, έχοντας συνδέσει την πορεία του με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ -την στιγμή που η Φινλανδία είναι το μοναδικό σκανδιναβικό μέλος της Ευρωζώνης.

Ακόμη και έτσι όμως, η Γ.Ούρπιλαϊνεν ξεκαθάρισε το Σάββατο: «Η συμμετοχή μας σε νέα πακέτα διάσωσης στην Ευρωζώνη δεν θα είναι αυτόματη, θα απαιτούμε εγγυήσεις για να συνεισφέρουμε», την στιγμή που οι Βρυξέλλες εξετάζουν τους όρους για νέα στήριξη στην Ελλάδα.

Η πιθανή άρνηση του Ελσίνκι στο πακέτο διάσωσης στην Πορτογαλία -μετά την εκλογική άνοδο των «Αληθινών Φινλανδών»- είχε προκαλέσει πονοκέφαλο στην ΕΕ, και τελικά η χώρα είπε το «ναι», με τον όρο όμως να αποτραπεί η απομάκρυνση των πιστωτών από τη Λισαβόνα αλλά και να διασφαλιστεί η πώληση κρατικής περιουσίας για την αποπληρωμή του δανείου.

Ήδη από τότε, η Φινλανδία είχε τονίσει πως και για πιθανές επόμενες διασώσεις θα ζητούσε εγγυήσεις, όπως μερίδια στις κρατικές επιχειρήσεις ή τα έσοδα από την πώλησή τους.

Τη θέση επιβεβαιώνει και η επόμενη υπουργός Οικονομικών: «Κάνουμε ένα βήμα σε πιο αυστηρή κατεύθυνση σε σύγκριση με την προηγούμενη θέση μας» είπε το Σάββατο η Ούρπιλαϊνεν.

«Ζωνάρι» και στη Φινλανδία

Ο μαραθώνιος των διαβουλεύσεων μεταξύ των φινλανδικών κομμάτων αφορούσε όμως το ακανθώδες ζήτημα της λιτότητας που θα ακολουθήσει η επόμενη κυβέρνηση. Η Φινλανδία είναι από τις δημοσιονομικά υγιέστερες οικονομίες της Ευρωζώνης, αλλά η ενίσχυση των κρατικών δαπανών κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης έχει ενισχύσει τις ανησυχίες για προβλήματα στα δημόσια ταμεία.

Η νέα κυβέρνηση συμφώνησε να μειώσει τις κρατικές δαπάνες αλλά και να προχωρήσει σε αύξηση της φορολογίας. Το έλλειμμα της χώρας αντιστοιχεί στο 2,8% του ΑΕΠ, και προβλέπεται να μειωθεί φέτος, ο νέος πρωθυπουργός προειδοποίησε ωστόσο πως το Ελσίνκι πρέπει να αποφύγει κάθε είδους δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

«Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα χωρών που δεν έχουν καταφέρει να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, μία ομάδα στην οποία δεν πρέπει να προστεθεί η Φινλανδία» είπε χαρακτηριστικά ο Γ.Κάταϊνεν κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Η μείωση του δανεισμού θα παρακολουθείται κάθε χρόνο και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω κινήσεις εάν δεν τηρηθούν οι σημαντικότεροι οικονομικοί στόχοι» υπογράμμισε ο Γιούρκι Κάταϊνεν.
news.pathfinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ