Μία θηλυκή αρκούδα με δύο νεογέννητα μικρά είχε τραβήξει εδώ και αρκετό καιρό την προσοχή των κατοίκων του ΔΔ Τσοτυλίου Κοζάνης, αφού είχε φτιάξει τη φωλιά της σε πολύ κοντινή απόσταση από τον οικισμό, γεγονός που την έκανε γρήγορα αντιληπτή από τους κατοίκους της περιοχής.
Μετά από επίσκεψη της Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Καλλιστώς στη περιοχή και σε συνεννόηση με το αρμόδιο δασαρχείο, δόθηκαν αρχικά αυστηρές οδηγίες ώστε να μην πλησιάζει κανείς τη φωλιά του ζώου και να μην την ταΐζουν. Η αρκούδα παρά την φαινομενική της εξοικείωση με την ανθρώπινη παρουσία, είναι ένα άγριο ζώο το οποίο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσε να αντιδράσει απρόβλεπτα και ιδιαίτερα σε περίπτωση που θα αισθάνονταν κίνδυνο για τα μικρά της. Παρά τις επανειλημμένες υποδείξεις, ορισμένοι κάτοικοι συνέχιζαν να πλησιάζουν κοντά στη φωλιά της αρκούδας, δίνοντας της τροφή και προσπαθώντας να φωτογραφίσουν το σπάνιο θέαμα.
Αξιολογώντας την κατάσταση σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και κατόπιν σχετικής άδειας από τη Διεύθυνση Αισθητικών Δρυμών και Θήρας του ΥΠΕΚΑ και απόφαση του Δασαρχείου Τσοτυλίου, οργανώθηκε τελικά την προηγούμενη εβδομάδα επιχείρηση απομάκρυνσης του ζώου από την συγκεκριμένη περιοχή.
Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Καλλιστώς, σε συνεργασία με το δασαρχείο Τσοτυλίου και με τη συνδρομή της θυροφυλακής. Αφού πρώτα το ζώο αναισθητοποιήθηκε, τοποθετήθηκε σε αυτό ραδιοκολλάρο προκειμένου η ομάδα να μπορεί να παρακολουθεί τις μελλοντικές μετακινήσεις του ζώου. Η αρκούδα μαζί με τα μικρά της απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τον οικισμό, χωρίς βέβαια να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η αρκούδα να επιστρέψει στην περιοχή αυτή ή σε κάποιον άλλον οικισμό.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η απομάκρυνση ενός άγριου ζώου από μία περιοχή είναι μία ειδική διαχειριστική παρέμβαση που γίνεται μόνο κατά περίπτωση με βάση πολύ συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια και ότι σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πανάκεια. Στην προκειμένη περίπτωση η απόφαση απομάκρυνσης του ζώου λήφθηκε μετά από λεπτομερή αξιολόγηση και ιεράρχηση όλων των παραμέτρων και λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί εξαιτίας της εγκατάστασης του ζώου σε τόσο μικρή απόσταση από τον οικισμό. Σκοπός της επέμβασης ήταν να εξασφαλισθεί πρωτίστως η ασφάλεια των κατοίκων του οικισμού.
Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, σε συνεργασία μάλιστα με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιεί πρόγραμμα LIFE (LIFE07NAT/GR/000291) στην περιοχή με σκοπό μεταξύ άλλων και τη λειτουργία της ομάδας άμεσης επέμβασης για την αρκούδα, ώστε να διαχειρίζεται και να αντιμετωπίζει ανάλογα περιστατικά.
callisto.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ