Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Ευρωπαίοι επιχειρηματίες «φλερτάρουν» με την ΕΒΖ


Πολυεθνικές αγγλικών, γαλλικών και ρωσικών συμφερόντων, καθώς και οι γερμανικές βιομηχανίες ζάχαρης Nordzucker και Suedzucker φαίνεται ότι θα «διασταυρώσουν τα ξίφη» τους προκειμένου να αποκτήσουν το 82,33% των μετοχών που διαθέτει η ΑΤΕBank στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ), με τον διαγωνισμό που ανακοίνωσε.
 Ισχυρό δέλεαρ για τους υποψήφιους «μνηστήρες» φαίνεται ότι αποτελούν τα δύο εργοστάσια της εταιρείας στη Σερβία, αλλά και η «περιουσία» της ΕΒΖ σε Λάρισα και Πλατύ, λόγω των μόνιμων εγκαταστάσεων σιλό αποθήκευσης χύμα ζάχαρης, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στον διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό της ΑΤΕbank μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και αφού γίνει η αξιολόγηση, όσοι λάβουν το «πράσινο φως», περνούν αυτόματα στη δεύτερη φάση.
Ο υποψήφιος που τελικά θα επιλεγεί θα πρέπει μετά τη μεταβίβαση των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας να προβεί υποχρεωτικά σε δημόσια πρόταση για την αγορά των υπολοίπων μετοχών της εταιρείας. Να σημειωθεί ότι σύμβουλος της Αγροτικής Τράπεζας έχει οριστεί η Eurobank EFG Equities.
Οι υποψήφιοι που θα προχωρήσουν, θα μπορούν να λάβουν έκθεση περιορισμένου ειδικού οικονομικού ελέγχου, πρόσβαση σε νομικά και εμπορικά έγγραφα, το σχέδιο της σύμβασης αγοράς-πώλησης για τα σχόλιά τους, καθώς και να διενεργήσουν οι ίδιοι περιορισμένο ειδικό οικονομικό και νομικό έλεγχο για να συζητήσουν με τον πωλητή και να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της ΕΒΖ. Στο τελικό στάδιο κατατίθενται οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές και ξεκινά η διαπραγμάτευση με τον προτιμητέο υποψήφιο.

Τα ατού της βιομηχανίας
Η εταιρεία η οποία σήμερα απασχολεί στην Ελλάδα 424 άτομα και δίνει δουλειά σε περίπου 6.000 οικογένειες τευτλοπαραγωγών κινείται στον αστερισμό των ζημιών τα τελευταία χρόνια λόγω της μεταρρύθμισης της αγοράς ζάχαρης στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2006 όταν μειώθηκε η παραγωγή των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1960, οι μετοχές της είναι εισηγμένες στο ΧΑ και είναι η μοναδική μονάδα παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα με μερίδιο 70% το 2010. Διαθέτει τρία εργοστάσια και συνολικά ο όγκος των πωλήσεών της φτάνει τους 280.000 τόνους αφού εκτός από την ποσόστωση των 158.000 τόνων η εταιρεία δραστηριοποιείται και στην εμπορία για να καλύψει την ελλειμματική ελληνική αγορά που έχει ανάγκες σε ετήσια βάση 330.000 τόνων ζάχαρης.
Στα πλεονεκτήματα της εταιρείας περιλαμβάνονται η ανοδική πορεία των θυγατρικών στη Σερβία, η καλή ποιότητα της ελληνικής ζάχαρης, η γειτνίαση των εργοστασίων στη Β. Ελλάδα με χώρες της Ε.Ε. που έχουν ελλειμματική παραγωγή ζάχαρης όπως Βουλγαρία και Ρουμανία, οι σύγχρονες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις (σιλό) στη Λάρισα που είναι κοντά στο λιμάνι του Βόλου, η στρατηγική συνεργασία με την ED & F Man που διακινεί περί το 25% της παγκόσμιας αγοράς ζάχαρης και σε περιόδους έλλειψης του προϊόντος λειτουργεί ως ανάχωμα και βεβαίως η σημαντική -αλλά προσημειωμένη- ακίνητη περιουσία της που προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.
Βαρίδια για τους υποψήφιους επενδυτές σίγουρα θα αποτελέσουν η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της εταιρείας αφού οι 158.000 τόνοι ζάχαρης που έχει δικαίωμα η εταιρεία να παράγει στην Ελλάδα θα μπορούσαν να βγαίνουν από 1 ή το πολύ 2 εργοστάσια και όχι από τρία που διαθέτει και υποχρεωτικά υπολειτουργούν αλλά και από το υψηλό κόστος παραγωγής (αμοιβές τευτλοπαραγωγών).

Προθεσμία από την Ε.Ε.
Να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά έως τον επόμενο Μάρτιο τη διάλυση των βιομηχανικών μονάδων της Λάρισας και της Ξάνθης της Ελληνικής Βιομηχανικής Ζάχαρης, αφού τελικά δεν προχώρησε η μετατροπή τους σε εργοστάσια παραγωγής βιοαιθανόλης.
Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ελληνικές αρχές από τις 13 Μαΐου του 2011, γνωστοποίησαν στην Ε.Ε. πως δεν πρόκειται να γίνουν οι αλλαγές στα δύο εργοστάσια, προκειμένου να παράγουν βιοαιθανόλη, πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου του 2011, όπως είχε αποτυπωθεί και σε σχετικό σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Η Ελλάδα έθεσε το ερώτημα, εάν υπάρχει η δυνατότητά παράτασης του υφιστάμενου καθεστώτος κατά μια επιπλέον τριετία, αλλά κάτι ανάλογο δεν έγινε αποδεκτό από την Ε.Ε. και έτσι εντός εξαμήνου θα πρέπει να έχει γίνει πράξη η διάλυση των μονάδων.
Πιθανότατα θα μπορούσαν να παραμείνουν σε λειτουργία μόνο οι γραμμές συσκευασίας στα δύο εργοστάσια, οι οποίες χρησιμοποιούνται και αυτό το γνωρίζουν οι κοινοτικές αρχές.
Ο μηχανολογικός εξοπλισμός της ΕΒΖ που δεν χρησιμοποιείται πια στα εργοστάσια της εταιρείας σε Λάρισα και Ξάνθη, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, όπως έχουμε ξαναγράψει, η εταιρεία φέτος περιμένει σημαντικό περιορισμό των ζημιών της και μάλιστα σε μονοψήφιο αριθμό.
agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ