Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Επενδύοντας στη φυγή - Η διαρροή επιστημόνων από την Ελλάδα την εποχή της παγκοσμιοποίησης


Αντικείμενο του βιβλίου είναι το φαινόμενο της διαρροής επιστημόνων στο εξωτερικό εξαιτίας της αδυναμίας της χώρας μας να αξιοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει, περιορίζοντας, έτσι, τις προοπτικές ανάπτυξής της. 
Στηρίζεται σε εκτεταμένη έρευνα πεδίου, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 2.700 έλληνες επιστήμονες, που σήμερα εργάζονται σε 332 πόλεις 41 χωρών. Εκτιμάται ότι τις μέρες μας εργάζονται στο εξωτερικό 114.000-139.000 έλληνες επιστήμονες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 9%-11% του συνόλου των επιστημόνων που ζουν στην Ελλάδα. Μάλιστα, επειδή ακριβώς αυτοί οι επιστήμονες έχουν πολυετείς και καλές σπουδές, τα αρνητικά αποτελέσματα για την Ελλάδα μεγιστοποιούνται και η «ισοδύναμη απώλεια» είναι πολύ μεγαλύτερη. 

Τίθεται, λοιπόν, το κρίσιμο ερώτημα: Γιατί χιλιάδες επιστήμονες, κυρίως νέοι, αναζητούν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό;
Σύμφωνα με το συγγραφέα, η περίοδος κρίσης που διανύουμε αποτελεί ίσως ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τις κύριες συντεταγμένες για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας. Είναι απολύτως αναγκαία η στροφή της οικονομίας της χώρας στην παραγωγή πιο σύνθετων προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της στον διεθνή ανταγωνισμό και να αξιοποιήσει παραγωγικά το ανθρώπινο δυναμικό της. 
Το βιβλίο απευθύνεται σε φοιτητές και διδάσκοντες που εστιάζουν στα πεδία της Ελληνικής Οικονομίας, της Μετανάστευσης, της Μεθοδολογίας έρευνας,  της Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, αλλά και σε κάθε αναγνώστη που ενδιαφέρεται για την πορεία της χώρας μας.

Παρουσίαση του συγγραφέα 

Ο Λόης Λαμπριανίδης είναι οικονομικός γεωγράφος (MA – Sussex, Ph.D. – LSE), καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Διευθύνει την Ερευνητική Μονάδα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής. Στις εκδόσεις Κριτική κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Η Θεσσαλονίκη στο μεταίχμιο: Η πόλη ως διαδικασία αλλαγών (επιμ. σε συνεργασία με τους Γ. Καυκαλά και Ν. Παπαμίχο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ