Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ: Έκθεση-καταπέλτης της Ορνιθολογικής Εταιρείας Ελλάδας για την εταιρεία «Ρόκας Αιολική»

Στο φως έκθεση-καταπέλτης της Ορνιθολογικής Εταιρείας Ελλάδας για την εταιρεία «Ρόκας Αιολική»
Η χθεσινή ημέρα ήταν αφιερωμένη στους συγκατοίκους μας σ’ αυτόν τον πλανήτη τα ζώα,  κυρίως στην προστασία της άγριας ζωής. Η κίνηση πολιτών Σιάτιστας ενάντια στα αιολικά του Μπούρινου, με αφορμή τον εορτασμό αυτό, αλλά κι ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη βιοποικιλότητα της χώρας και της περιοχή μας, αισθάνεται αδήριτη την ανάγκη να δημοσιοποιήσει τα συγκλονιστικά στοιχεία που εμπεριέχονται στην έκθεση κόλαφο για την εταιρεία «Ρόκας Αιολική», της Ορνιθολογικής Εταιρείας Ελλάδας προς το ΥΠΕΚΑ.
Μετά την αρνητική γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων Μπούρινος Ι και ΙΙ, έρχεται η επιστημονικά τεκμηριωμένη έκθεση της Ορνιθολογικής Εταιρείας Ελλάδας, που υποβλήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής τον περασμένο Αύγουστο, να κάνει λόγο για συντελεσμένες αρνητικές επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα της περιοχής του Μπούρινο από το στάδιο ακόμα των Μ.Π.Ε.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά  (σελ. 3 & 7), όχι από τον οποιοδήποτε, αλλά από τον  εξειδικευμένο στα αρπακτικά πουλιά ορνιθολόγο ο οποίος συνέταξε για λογαριασμό της εταιρίας «Ρόκας Αιολική» την Οικολογική Μελέτη Βάσης- Ορνιθολογική Μελέτη ότι:
Μετά την εξαφάνιση το 2009 του ενός από τα δύο ζευγάρια Χρυσαετών που υπήρχαν στο Μπούρινο «ανησυχητική είναι η αποδεδειγμένη εξόντωση του ενός ενήλικου και των νεοσσών του δεύτερου αναπαραγόμενου ζευγαριού Χρυσαετών στα βόρεια της ΖΕΠ (Ζώνη Ειδικής Προστασίας) το Μάιο του 2010». «Η εξαφάνιση δεν αποκλείεται να οφείλεται στην δημοσιοποίηση της θέσης φωλιάσματος των αετών μέσα από ην Οικολογική Μελέτη Βάσης- Ορνιθολογική Μελέτη» η οποία αποτελεί μέρος των ΜΠΕ.
Συνεχίζοντας η Ορνιθολογική Εταιρεία αναφέρει ότι: «Το γεγονός αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί με πολύ προσοχή από το ΥΠΕΚΑ ώστε να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή επανάληψης ανάλογων φαινομένων σε άλλα σχεδιαζόμενα αιολικά ανά την Ελλάδα». Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «Η μείωση και εξαφάνιση των ειδών κριτηρίων της ΖΕΠ θα πρέπει να σημάνει συναγερμό στο ΥΠΕΚΑ και τις αρμόδιες αποκεντρωμένες υπηρεσίες προστασίας του περιβάλλοντος για τη λήψη έκτακτων μέτρων για την ορνιθοπανίδα του Βούρινου, οι οποίες σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Οδηγία για τα Πουλιά δεν μπορούν να επιτρέψουν περαιτέρω υποβάθμιση της ΖΕΠ μέσω της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης αιολικών πάρκων εντός των ορίων της» «και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να δοθεί έγκριση χωροθέτησής τους» .
Διαβάζοντας κανείς τα σχόλια της Ορνιθολογικής Εταιρείας για τις ΜΠΕ, θα διαπιστώσει επίσης  ότι τα στοιχεία που εμπεριέχονται σ’ αυτές αυτοαναιρούνται σε πολλά σημεία και θα εξάγει αβίαστα το συμπέρασμα ότι επιχειρείται τεχνηέντως, να παρουσιαστούν σημαντικά είδη της ορνιθοπανίδας του Μπούρινου εκτός της περιοχής εγκατάστασης των ΑΙΟΠΑ.
Όλοι εμείς που εδώ και τόσο καιρό φωνάζαμε για την αποτροπή «βιομηχανικών εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας στο Μπούρινο» αναρωτιόμαστε λοιπόν  μήπως η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας και η Ορνιθολογική Εταιρεία Ελλάδας στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης στις γνωμοδοτήσεις τους επί των ΜΠΕ των συγκεκριμένων έργων; Μήπως τις συνέταξαν εμφορούμενες (οι δυο υπηρεσίες) από τοπικιστικά αισθήματα; Μήπως οι συντάκτες τους είναι οπισθοδρομικοί, αναχρονιστικοί και δεν διαβλέπουν το συμφέρον της χώρας από τέτοιου είδους επενδύσεις;
Απαιτούμε λοιπόν να σταματήσει αυτή η ανίερη και αήθη προσπάθεια, απ’ όπου κι αν προέρχεται, της προετοιμασίας δηλ. του Μπούρινου να δεχτεί τα Αιολικά Πάρκα στις εκτάσεις του.
Καλούμε τη Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου, για μια ακόμη φορά και μετά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν, να αποσύρουν την απόφαση για θετική γνωμοδότηση για τις ΜΠΕ των έργων «Μπούρινος Ι κα ΙΙ» της «Ρόκας Αιολική», κάνοντας χρήση της «διαλυτικής αίρεσης» την οποία επικαλέστηκαν κατά τη διαδικασία της λήψης της.
Καλούμε επίσης τους υπεύθυνους της εκπόνησης του χωροταξικού σχεδιασμού για την εγκατάσταση των ΑΙΟΠΑ στην Περιφέρειά μας, να εξαιρέσουν την περιοχή του Μπούρινου ως περιοχή «ασύμβατης χρήσης» για τέτοιου είδους ενέργειες.
Τέλος ευχόμαστε, λόγω της χθεσινής ημέρας, στην «τροπική ορνιθοπανίδα» που ενδημεί και στην περιοχή μας, η οποία με περίτεχνο τρόπο φοράει τα εισαγωγικά στον όρο δημοσιογραφία (βλ. «ευθυβολίες 29/09/2011» www.kozan.gr,), υγεία και μακροημέρευση για να απολαμβάνει ανενόχλητη την «παπαγαλίνη» που της προσφέρουν απλόχερα οι προστάτες της.




Η Επιτροπή Αγώνα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ