Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Η αγριότητα των ανθρώπων: Μια κακοποιημένη Αφγανή


 Η απόλυτη νικήτρια, «βραβείο καλύτερης φωτογραφίας», η φωτογραφία της 18χρονης Αφγανής με την κομμένη μύτη, Bibi Aisha. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από την Νοτιαφρικάνα Jodi Bieber και έγινε πρωτοσέλιδο στο «Time» την 1η Αυγούστου 2010. Η φωτογραφία κέρδισε το 1ο βραβείο και στην κατηγορία «Portraits Single- ατομικό πορτραίτο».
Απονεμήθηκαν τα βραβεία “Pulitzer”, το 1ο βραβείο καλύτερης φωτογραφίας κέρδισε η νοτιαφρικανή Jodi Bieber με τη φωτογραφία της  Αφγανής κοπέλας με την κομμένη μύτη.
Η 18χρονη Αφγανή Μπίµπι Αΐσα κατάγεται από την επαρχία Oruzgan  και στα  16 της αναγκάστηκε να παντρευτεί έναν Ταλιμπάν. Μετά από βιαιότητες που υπέστη από τον άνδρα της και την οικογένεια η 16χρονη εγκατέλειψε το σπίτι και καταδικάστηκε από δικαστή με ποινή το κόψιμο της μύτης και των αυτιών.

Φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του περιοδικού «TIME» στις 9 Αυγούστου, λίγο µετά την επίθεση του άνδρα της και των Ταλιµπάν, που της έκοψαν τα αυτιά και τη µύτη. Τον Οκτώβριο φωτογραφήθηκε ξανά στην Καλιφόρνια, χαµογελαστή πλέον και µε το τεχνητό µέλος που κατασκεύασαν για εκείνη στο Κέντρο Srossman Burn.
«Τι θα συµβεί αν αφήσουµε το Αφγανιστάν». Με αυτόν τον τίτλο– χωρίς ερωτηµατικό – το περιοδικό «TIME» δηµοσίευσε στις 9 Αυγούστου τη φωτογραφία µιας νεαρής Αφγανής µε κοµµένη µύτη, αποτέλεσµα της βίας του συζύγου της και των Ταλιµπάν. Σ’ εκείνο το εξώφυλλο όµως πολλοί είδαν κυρίως µια προπαγάνδα υπέρ της παραµονής των αµερικανικών στρατευµάτων.

Οι Ταλιμπάν 
Βομβαρδίζουν τα σχολεία που δέχονται κορίτσια και στέλνουν επιστολές σε δασκάλες, απειλώντας τες πως αν δεν παραιτηθούν θα αποκεφαλίσουν τα παιδιά τους. Ο πρόεδρος της χώρας κ. Χαμίντ Καρζάι προσπαθεί να συνετίσει τους φανατικούς λέγοντας ότι η παρεμπόδιση των γυναικών στη μόρφωση αντίκειται στις αρχές του Ισλάμ. 

Το μίσος των Ταλιμπάν πάει πολύ πιο μακριά από την παρανόηση του Κορανίου. Εχουν τη φυσική δύναμη, έχουν τα όπλα, έχουν τον δικό τους τρόπο να διαδίδουν τις «αξίες» τους: δημόσιους ραβδισμούς, λιθοβολισμούς, ακρωτηριασμούς.

Διάφοροι υπέρμαχοι της γυναικείας ελευθερίας, περιφρονώντας τα θύματα μιας κτηνώδους νοοτροπίας, θα πουν ότι οι γυναίκες του Αφγανιστάν είναι ελεύθερες να φορέσουν μπούρκα, είναι ελεύθερες και χαίρονται που υπηρετούν τους άνδρες της οικογένειας. Να σημειώσουμε ότι για να υπάρχει ελευθερία χρειάζονται τουλάχιστον δύο επιλογές: «γάμος ή κόψιμο μύτης» δεν είναι ελεύθερη επιλογή. 



πηγη:itzikas.wordpress.com, tovima.gr
επιμέλεια:art

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ