Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Όρος Βόιο: Ένας φυσικός παράδεισος



Το Βόιο είναι ένας φυσικός παράδεισος άγνωστος για τους περισσότερους, ακόμα και για τους κατοίκους των οικείων νομών Κοζάνης και Καστοριάς.
Το όρος Βόιο (καθ. Βόιον) είναι βουνό της Δυτικής Μακεδονίας. Το ύψος του είναι 1.802 μέτρα, το μήκος του 45 χιλιόμετρα και στο μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από δάση (δασοκάλυψη 80%). 


Στο Βόιο βρίσκονται οι κύριες πηγές του ποταμού Αλιάκμονα  και ο ιδιαίτερος ορεινός όγκος Όντρια. Τα Όντρια βρίσκονται μεταξύ των νομών Καστοριάς και Κοζάνης. Από το όρος Βόιο, το οποίο αποτελούσε και την αρχική εστία κατοικίας και εξάπλωσής τους, πήραν το όνομά τους οι Βοιωτοί, οι Ευβοείς και οι Βοιές (στη Λακωνία). Το βουνό έχει δάση με βελανιδιές, οξιές και καστανιές. Οι δυτικές πλαγιές είναι ιδιαίτερα απόκρημνες, ενώ οι ανατολικές περισσότερο ομαλές. Στο Βόιο έχουν ανευρεθεί κοιτάσματα χρωμίτη. Αποτελεί ξεχωριστή περιοχή για περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς λόγους.

Ξεκινήστε από την πόλη της Κοζάνης με κατεύθυνση τη Σιάτιστα, Νεάπολη, Τσοτίλι, Πεντάλοφο και Βυθό Πενταλόφου. Θαυμάστε τα υπέροχα πετρόχτιστα σπίτια, τα γραφικά εκκλησάκια και τις βελανιδιές και καστανιές της διαδρομής. Καφεδάκι στον Πεντάλοφο επίσκεψη στη μονή Αγίας Τριάδας και αν έχετε χρόνο πεζοπορία προς το «σκοτωμένο νερό»και ξανα ξεκινάμε προς Επταχώρι στο νομό Καστοριάς πια. Τρία χιλιόμετρα μετά στρίβετε δεξιά και ακολουθήστε την φοβερή διαδρομή προς Κοτύλι και Νέα Κοτύλι και κατεβείτε προς το Νεστόριο εκεί θα επισκεφτείτε το χωριό, το χώρο του river party και φεύγοντας από το Νεστόριο προς την Καστοριά στρίψτε αριστερά προς την Αγία Άννα όπου θα δείτε τη μονή Τσούκας και τον υπέροχο καταρράκτη. Τέλος συνεχίζετε προς Καστοριά και από κει με την κάθετη της Εγνατίας φτάνετε Κοζάνη.

Περισσότερες πληροφορίες :monopatia-pindos.gr/


Επιμέλεια:art

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ