Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Ελπίδες σε εκατομμύρια γυναίκες το νέο γενετικό τεστ


Ελπίδες σε εκατομμύρια γυναίκες που ζουν με τον φόβο του καρκίνου του μαστού δίνει νέο γενετικό τεστ βρετανών επιστημόνων. 
Αυτό, υποστηρίζουν, σημαίνει ότι χάρη σε μια απλή εξέταση αίματος οι γυναίκες θα μπορούν πλέον να γνωρίζουν αν θα εμφανίσουν την ασθένεια πολλά χρόνια - ακόμη και δεκαετίες - προτού διαγνωσθεί στον οργανισμό τους. Θα αποκτήσουν συνεπώς ένα πολύ ισχυρό όπλο για την αντιμετώπισή του.
Το γενετικό τεστ που δημιούργησαν οι ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου ανιχνεύει πώς επενεργούν στα γονίδια των γυναικών οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ακτινοβολία, η ρύπανση, το αλκοόλ, το κάπνισμα και οι ορμόνες. Οπως εξηγούν στην έρευνα (δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Cancer Research»), πρόκειται για ένα είδος «γενετικού διακόπτη», που φέρει μία στις πέντε γυναίκες στον οργανισμό της και ο οποίος διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίστηκαν στην ανάλυση δειγμάτων αίματος 1.380 γυναικών διαφόρων ηλικιών, εκ των οποίων οι 640 παρουσίασαν αργότερα καρκίνο του μαστού. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού συνδέεται στενά με τη μοριακή αλλαγή ενός συγκεκριμένου γονιδίου, του ΑΤΜ, που βρίσκεται στα λευκά αιμοσφαίρια και έχει συνδεθεί και με άλλα είδη καρκίνου, όπως το λέμφωμα και η λευχαιμία. Στη συνέχεια οι επιστήμονες προσπάθησαν να εντοπίσουν τι είναι αυτό που προκαλεί τη μοριακή αλλαγή. Ειδικότερα, αναζήτησαν μια συγκεκριμένη χημική διεργασία, τη μεθυλίωση, που λειτουργεί σαν «γενετικός διακόπτης» και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα μεθυλίωσης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα η μοριακή αλλαγή του ΑΤΜ ήταν έκδηλη στον γυναικείο οργανισμό ακόμη και 11 χρόνια πριν από τη διάγνωση των όγκων. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ σαφή ειδικά στις γυναίκες κάτω των 60 ετών.

«Γνωρίζουμε ότι ο γενετικός παράγοντας συμβάλλει στον κίνδυνο εμφάνισης μιας νόσου», σχολιάζει ο δρ Τζέιμς Φλάναραν, επικεφαλής της έρευνας. Επισημαίνει ωστόσο ότι με τη νέα μελέτη αποδεικνύεται πως οι επιγενετικές αλλαγές, οι χημικές μεταβολές δηλαδή που υφίσταται το γενετικό μας υλικό λόγω εξωγενών παραγόντων, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. «Η πρόκληση θα είναι να ενσωματώσουμε όλες αυτές τις νέες πληροφορίες σε υπολογιστικά μοντέλα, τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη στην εξειδικευμένη πρόβλεψη για καρκίνο του μαστού», προσθέτει.

Οι ερευνητές οραματίζονται ότι βάσει όλων αυτών θα μπορέσουν στο εγγύς μέλλον οι επιγενετικές αλλαγές να ανιχνεύονται με μια απλή εξέταση αίματος. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα θα συνεκτιμώνται με άλλα στοιχεία, όπως το οικογενειακό ιστορικό ή η ύπαρξη άλλων γνωστών «ένοχων» γονιδίων για εμφάνιση της νόσου.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ