Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜ.: Ο Δήμος Βοΐου έχει έναν πληθυσμό γερασμένο

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.

Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.
«Τα γηραιότερα μέλη των κοινωνιών μας δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως παθητικά μέλη της κοινωνίας» και «ως μια κοινωνική και οικονομική επιβάρυνση», αλλά ως άτομα που μπορούν να συμβάλουν με τη γνώση και την εμπειρία τους στην κοινωνία. Έχουν ζωντάνια και θέληση για προσφορά και μάλιστα είναι πάρα πολύ χρήσιμοι προσφέροντας ποικιλοτρόπως μέσα στις κοινωνίες. Πρώτα – πρώτα προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις, τις πλούσιες εμπειρίες τους, τη σοφία της ζωής που με κόπους κέρδισαν στη ζωή τους και μπορούν σήμερα να διαπαιδαγωγήσουν τους νεότερους, αλλά και με τη βοήθεια που δίνουν στα παιδιά τους, βοηθώντας τα οικονομικά και αναλαμβάνοντας την φροντίδα των εγγονών τους.
Μην ξεχνάμε το γεγονός ότι ολόκληροι πολιτισμοί στην αρχαιότητα πριν την εμφάνιση της γραφής διασώθηκαν χάρη στις προφορικές αφηγήσεις των προγόνων μας που διδάσκονταν από γενιά σε γενιά.
Φέτος η πρώτη του Οκτώβρη  συμπίπτει και με την χειρότερη οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα τα τελευταία 50 χρόνια , και επειδή η κρίση δεν επηρεάζει μόνο τους νέους και τους εργαζόμενους αλλά και τα άτομα της τρίτης ηλικίας που βλέπουν τους κόπους τόσων χρόνων να χάνονται οι συντάξεις τους να μειώνονται και να μην έχουν ούτε τα προς  το ζην, πρέπει να συνδράμουμε, με όλες μας τις δυνάμεις  και να βοηθήσουμε τα άτομα τις τρίτης ηλικίας να συνεχίσουν να είναι ενεργεί πολίτες χρήσιμοι στην κοινωνία.
Αυτή η οικονομική μάστιγα πλήττει και τους κατοίκους της τρίτης ηλικίας του Βοΐου.      Ο Δήμος Βοΐου έχει έναν πληθυσμό γερασμένο και ανίκανο να αντιδράσει για την επιβίωσή του ,πρέπει να σταθούμε όλοι αλληλέγγυοι  και να  ευαισθητοποιηθούμε  στα θέματα των δημογραφικών προκλήσεων, του ρόλου που οι ηλικιωμένοι διαδραματίζουν στην κοινωνία μας
 
Δημήτρης Λαμπρόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος  Δήμου Βοΐου
(ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ "ΠΑΝΒΟΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ