Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Η Νεάπολη και τα χωριά της

Με μια πρώτη ματιά η περιοχή δεν εκδηλώνει την ομορφιά και τα μυστικά της και η Νεάπολη μοιάζει με άλλη μία από τις αδιάφορες κωμοπόλεις του Μακεδονικού κάμπου. Όμως στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Βαθιές κοιλάδες, απέραντα δρυοδάση με βλάστηση οργιώδη και πηγές ποταμών περικυκλώνουν τον τόπο.
Στο Δήμο Νεάπολης κυριαρχεί ο ξακουστός Αλιάκμονας ο μέγας Μακεδόνας ποταμός το μεγαλύτερο σε μήκος ποτάμι της χώρας. Στα όρια του Δήμου το κυρίως ρεύμα του σμίγει με τους δύο σημαντικούς παραποτάμους του, την πολύστροφη Πραμόριτσα κοντά στον οικισμό της Τραπεζίτσας και το πεντακάθαρο Βέλος κοντά στον οικισμό του Σήμαντρου. Οι εικόνες που χαρίζει το πλούσιο αυτό ποτάμιο σύστημα είναι μοναδικές. 
Η διέλευση του μεγάλου ποταμού από την περιοχή της Νεάπολης δηλώνει ταυτόχρονα και την αποστράγγιση δύο διαφορετικών λεκανών απορροής, του Βοΐου όρους στα δυτικά και του Ασκίου στα ανατολικά. Από εδώ ξεκινούν να ορθώνουν τα ανάστημά τους τα δύο μεγάλα βουνά, το δασοσκεπές Βόιο με τα πολυάριθμα μικρά χωριουδάκια και το παράξενα γυμνό Άσκιο με τα κεφαλοχώρια του.

Ολόκληρος ο Δήμος απαρτίζεται από 20 μικρά χωριά, των οποίων ο χαρακτήρας είναι κυρίως γεωργικός, λόγω των εύφορων εδαφών που δημιούργησαν οι αποθέσεις των ποταμών. Στην περιοχή του Σκαλοχωρίου υπάρχουν πολυπληθείς μαρτυρίες του γεωλογικού παρελθόντος όχι μόνο του Βοΐου, αλλά και ολόκληρου του βόρειου ελλαδικού χώρου, καθώς και υπολείμματα απολιθωμένου δάσους. Γύρω από την έκταση της Ασπρούλας και του Μεσόλογγου ξεκινά η ημιορεινή ζώνη του Βοΐου με την εμφάνιση εντυπωσιακών δασών βελανιδιάς, ενώ από το Δρυόβουνο ορθώνονται οι απότομες πλαγιές του τεράστιου Σινιάτσικου.

Χαρακτηριστικό του τόπου είναι το υγιεινό του κλίμα, καθώς λέγεται ότι βοηθάει στη θεραπεία πολλών παθήσεων. Η πρόσφατη βελτίωση των οδικών αξόνων μέσω της Εγνατίας Οδού έφερε τη Νεάπολη σε απόσταση αναπνοής πλέον από την πόλη της Κοζάνης, μόλις σε 30 λεπτά, και από την πόλη της Καστοριάς, μόλις σε 20 λεπτά.

Ιστοσελίδα Δήμου Βοϊου
map22smal
monopatia-pindos.gr
vimavoiou
ΣΗΜΕΊΩΣΗ:όπου Δήμος Νεάπολης:Δημοτική Ενότητα Νεάπολης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ