Την εργασία της ερευνητικής ομάδας του Γενικού Λυκείου Σιάτιστας, με θέμα «Ρατσισμός και διακρίσεις», είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Πέμπτη 21 Μαρτίου, οι μαθητές των σχολείων του Βοΐου, που συναντήθηκαν στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό Γυμναστήριο της Σιάτιστας.
Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο της Σιάτιστας και το Δήμο Βοΐου, αποτελώντας μια πολύ καλή ευκαιρία για όλους τους μαθητές να ενημερωθούν για ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολεί σε παγκόσμιο επίπεδο τις κοινωνίες.
Το πολύ προσεγμένο και τεκμηριωμένο βίντεο που παρουσίασαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Σιάτιστας, ξετύλιξε το κουβάρι της γέννησης του ρατσισμού σε όλα τα επίπεδα, επεκτάθηκε στα χρόνια της επικράτησης του ναζισμού, ενώ φυσικά είχε αναφορές για τις σύγχρονες μορφές ρατσισμού.
Οι μαθητές του Μουσικού Λυκείου Σιάτιστας, έδωσαν τη δική τους ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση, αφιερώνοντας τραγούδια και μουσικές ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις, ενώ στο χαιρετισμό της η Δήμαρχος Βοΐου, Παναγιώτα Ορφανίδου, κάλεσε τη νέα γενιά να απαντήσει στη νέα μεγάλη πρόκληση της περιοχής που δεν είναι άλλη από την εξάλειψη του τοπικιστικού ρατσισμού: «Η ιστορική μας πρόκληση λοιπόν είναι τώρα. Τώρα που το Βόιο μετά το σχέδιο Καλλικράτης, λειτουργεί σαν μία οντότητα και σε διοικητικό επίπεδο. Τώρα που καλούμαστε να αποδείξουμε ότι είμαστε το ενωμένο, δυνατό και ισχυρό Βόιο. Χωρίς ανόητους διαχωρισμούς. Με διαφορετικές αφετηρίες μεν αλλά με κοινό στόχο. Να ανεβάσουμε το Βόιο εκεί που του αρμόζει».
Στην εκδήλωση διαβάστηκε μήνυμα του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, κ.κ. Παύλου, από τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης, πάτερ Εφραίμ, ενώ μαθητές των σχολείων αναφέρθηκαν στο ρατσισμό και τις διακρίσεις που μπορεί να συναντήσει κάθε άνθρωπος στην καθημερινότητά του.
*Video από την εκδήλωση στο link: http://www.youtube.com/watch?v=68ouJpjE3ms&feature=youtu.be
Γραφείο Τύπου Δήμου Βοΐου
ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί συνδημότες
Επιτρέψτε μου να συγχαρώ όσες και όσους δούλεψαν για την εργασία που μας παρουσιάστηκε σήμερα με τίτλο «ρατσισμός και διακρίσεις».
Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό όταν η εκπαιδευτική δραστηριότητα στο Ελληνικό Σχολείο ξεφεύγει από τα στεγανά της παπαγαλίας του διδακτικής ύλης επεκτείνοντας το ενδιαφέρον και την ενασχόληση των παιδιών σε θέματα που απασχολούν άμεσα την κοινωνία μας.
Στην κοινωνία της παγκοσμιοποίησης λοιπόν, στον κόσμο των ανοιχτών συνόρων, η συνύπαρξη διαφορετικών φυλών, η συμβίωση ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα, θρησκεία, εθνικότητα, διαφορετική αντίληψη θα έπρεπε να αποτελεί κάτι το αυτονόητο.
Δυστυχώς όμως όλα τα παραπάνω χρησιμοποιούνται ώστε να βάλουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε ανθρώπους.
Να ξεχωρίσουν ζωές, να ξεχωρίσουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, σαν να ξεχωρίζουμε την ήρα από το στάρι….
Ο αποκλεισμός ανθρώπων από άνθρωπο, η περιθωριοποίηση μιας προσωπικότητας επειδή τυγχάνει να πιστεύει σε άλλο Θεό ή γεννήθηκε με διαφορετικό χρώμα δέρματος αποτελούν φαινόμενα που επεκτείνονται ραγδαία απειλώντας τη συνοχή των κοινωνιών μας.
Η βαθιά οικονομική κρίση δυστυχώς αντί να πολλαπλασιάσει τις ευαισθησίες μας, να μας φέρει πιο κοντά, δημιουργεί σε πολλές των περιπτώσεων άνοιγμα των διαχωρισμών, συμπεριφορές αποκλεισμού και φοβικά σύνδρομα τα οποία οδηγούν σε ανόητες διακρίσεις.
Άνθρωποι που αναζητούν μακριά από τη χώρα τους το δικαίωμα στη ζωή για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, βρίσκονται στο στόχαστρο αρρωστημένων μυαλών που μιλούν με όρους ανωτερότητας φυλής και χρησιμοποιούν πρακτικές που μόνο την καθολική καταδίκη μας μπορεί να απολαμβάνουν.
Ο ρατσισμός όμως δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαφορετική θρησκεία που πιστεύει κάποιος ή τη διαφορετική καταγωγή που έχει.
Ο ρατσισμός βρίσκει πεδίο δράσης ακόμα και στις πιο μικρές κοινωνίες για απλά καθημερινά πράγματα.
Ρατσισμός είναι η επιλογή μιας κοινωνικής ομάδας να επικρατήσει έναντι της άλλης προκειμένου να επιδείξει, την κατά την άποψή της, ανωτερότητά της.
Ρατσισμός είναι η προκατάληψη που δημιουργείται ανάμεσα σε ανθρώπους που τυγχάνει να απολαμβάνουν διαφορετικής μόρφωσης.
Ρατσισμός είναι η ανισότητα των ευκαιριών που διαπιστώνεται ανάμεσα σε ανθρώπους
Ρατσισμός επίσης είναι ο άκρατος και τυφλός τοπικισμός που επιμένουν να συντηρούν κάποιοι ακόμα και ανάμεσά μας.
Τοπικισμός που δεν έχει στόχο να αναδείξει θετικά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του κάθε τόπου, προκειμένου να συμβάλει στη συνύπαρξη των κοινωνιών, αλλά επιδιώκει να διαχωρίσει κοινωνίες με στόχο το προσωπικό όφελος κάποιων που επιμένουν να κρατούν τον τόπο μας καθηλωμένο.
Στην περιοχή μας, το Βόιο της καρδιάς μας, το Βόιο της ειρηνικής συνύπαρξης, το Βόιο της κοινής δράσης για το αύριο των παιδιών μας, έχουμε μέσα σε λίγα χρόνια την ιστορική ευκαιρία να αποδείξουμε πως ο ρατσισμός είναι φαινόμενο που δεν μας ταιριάζει.
Το αποδείξαμε σαν κοινωνία όταν περίπου πριν 20 χρόνια υποδεχτήκαμε απόλυτα φιλικά τους οικονομικούς μετανάστες από την Αλβανία.
Τους εντάξαμε στις κοινωνίες μας, τους αποδώσαμε τα δικαιώματα που οφείλαμε, ζούμε μαζί τους, συνεργαζόμαστε αρμονικά και πλέον αποτελούν όλοι τους ισότιμα μέλη του Βοΐου.
Πριν από λίγους μήνες ορθώσαμε το ανάστημά μας απέναντι στα παράξενα σχέδια της κυβέρνησης που ήθελε να λειτουργήσει στην περιοχή του Βοΐου Κέντρο Υποδοχής παράνομων Μεταναστών.
Χαρακτηριστήκαμε ρατσιστές από αυτούς που επεδίωκαν να «φυλακίσουν» ανθρώπινες ψυχές σε συνθήκες που σίγουρα κανείς δε θα ήθελε να ζήσει.
Η ιστορική μας πρόκληση λοιπόν είναι τώρα. Τώρα που το Βόιο μετά το σχέδιο Καλλικράτης, λειτουργεί σαν μία οντότητα και σε διοικητικό επίπεδο.
Τώρα που καλούμαστε να αποδείξουμε ότι είμαστε το ενωμένο, δυνατό και ισχυρό Βόιο.
Χωρίς ανόητους διαχωρισμούς.
Με διαφορετικές αφετηρίες μεν αλλά με κοινό στόχο
Να ανεβάσουμε το Βόιο εκεί που του αρμόζει
Συνθέτοντας τη διαφορετικότητά μας
Μπολιάζοντας ιδέες και συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον
Έχοντας την πολιτική ευθύνη στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας, μετά την εντολή που μου ανέθεσαν οι συμπολίτες μας δύο περίπου χρόνια πριν, επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά προς πάσα κατεύθυνση.
Το Βόιο είναι ένα
Το Βόιο προχωρά ενωμένο
Στο Βόιο δε χωράνε ρατσιστικές συμπεριφορές, αποκλεισμοί και διαχωριστικές γραμμές
Είμαστε ρατσιστές μόνο απέναντι σε αυτούς που συνεχίζουν να βάζουν εμπόδιο στα όνειρά μας
Στα όνειρα των παιδιών μας…
Ο Ρατσισμός είναι ο πολιτισμός των ηλιθίων άλλωστε και εμείς δεν πάσχουμε από πολιτιστική κληρονομιά για να αναζητούμε περίεργα μονοπάτια «πολιτισμού».
Σας ευχαριστώ…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ