Αναλυτές διαβεβαιώνουν ότι σε περίπτωση οργανωμένης χρεοκοπίας οι καταθέτες δεν έχουν λόγο να ανησυχούν.
πηγη: tanea.gr
Οι τράπεζες θα υποστούν, βεβαίως, ζημιές αντίστοιχες του μεγέθους του κουρέματος για τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, αλλά στη συνέχεια θα μπορέσουν να επανακεφαλαιοποιήσουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Φυσικά, κάτι τέτοιο θα οδηγήσει ίσως κάποιες τράπεζες σε κρατικοποίηση, αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει την ασφάλεια των καταθέσεων.
Αντίθετα, κίνδυνο θα αντιμετώπιζαν οι καταθέτες σε περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ. Τότε οι καταθέσεις θα μετατρέπονταν αυτομάτως στο νέο νόμισμα της χώρας το οποίο θα είχε υποστεί ραγδαία υποτίμηση, μειώνοντας αντίστοιχα την αγοραστική δύναμη των καταθετών.
Επιπλέον, οι απρόβλεπτες συνέπειες που πάντα υπάρχουν σε περιπτώσεις χρεοκοπίας θα ήταν ασφαλώς περισσότερες σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση. Ομως οι αναλυτές συμφωνούν ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι μάλλον απίθανο σ' αυτή τη συγκυρία για την Ελλάδα
Λίστες με τα ονόματα όσων έβγαλαν στο εξωτερικό κεφάλαια πάνω από 100.000 ευρώ ζητά από τις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ το υπουργείο Οικονομικών δίνοντας χρονικό περιθώριο παράδοσης των πρώτων στοιχείων έως τις 31 Οκτωβρίου.
Από τις λίστες δεν θα εξαιρεθεί κανένας, είτε πρόκειται για επιχείρηση είτε για φυσικό πρόσωπο, ενώ θα καταγράφονται αναλυτικά όλοι οι τρόποι μεταφοράς κεφαλαίων, από εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις και τραπεζικές επιταγές έως χρεώσεις πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών.
Στη λίστα θα μπαίνουν όλοι όσοι έχουν βγάλει εκτός Ελλάδας περισσότερα από 100.000 ευρώ στη διάρκεια ενός έτους, από το 2009 και μετά, ασχέτως αν η μεταφορά έγινε με μια συναλλαγή ή το συνολικό ποσό έχει σπάσει σε μικρότερα ποσά και μέσω διαφορετικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Στη συνέχεια η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα κάνει διασταυρώσεις με τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στην Εφορία προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν «ασυμφωνίες», ενώ σε δεύτερο επίπεδο θα εξεταστεί αν έχουν αποδοθεί οι φόροι επί των τόκων των καταθέσεων.
Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επιβάλει φόρο με συντελεστή μεταξύ 10% και 15% σε όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους με βάση τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει και σχετική διάταξη αναμένεται να περιληφθεί στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι ακόμα και αν ο συντελεστής φτάσει στο 20% και πάλι θα είναι ήπιος, καθώς τα συγκεκριμένα κεφάλαια - στον βαθμό που έχουν αποφύγει τη φορολόγηση - αν είχαν υπαχθεί στην κλίμακα, τότε θα είχαν φορολογηθεί με συντελεστές ακόμα και 45% (δεδομένου ότι υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ).
Αν πάντως το υπουργείο Οικονομικών καταλήξει στη φορολόγηση των καταθέσεων που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με συντελεστή 15%, αυτό σημαίνει ότι στα 150.000 ευρώ θα αναλογεί φόρος 22.500 ευρώ. Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι όποιος μπορεί να δικαιολογήσει τις καταθέσεις του με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά του και έχει πληρώσει τους φόρους επί των τόκων «δεν έχει τίποτα να φοβηθεί».
Οι πρώτες λίστες. Η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα έχει στη διάθεσή της τις πρώτες λίστες με τα πλήρη στοιχεία (ονοματεπώνυμο, Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας, τόπος γέννησης και κατοικίας, ΑΦΜ, συνολικός αριθμός δικαιούχων του λογαριασμού, ποσά και ημερομηνίες συναλλαγής και χώρα προορισμού των κεφαλαίων) όσων έβγαλαν κεφάλαια στο εξωτερικό στο διάστημα από 1-1-2009 έως και 31-7-2011 στα τέλη Οκτωβρίου. Αυτό είναι το χρονικό περιθώριο που δίνεται στη σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου. Στη συνέχεια οι τράπεζες θα στείλουν έως τις 30 Νοεμβρίου τα στοιχεία για τις εκροές καταθέσεων στο διάστημα μεταξύ 1ης Αυγούστου και 31ης Οκτωβρίου και μετά θα στέλνουν σε μηνιαία βάση τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών.
Από τις αρχές του έτους έως σήμερα εκτιμάται πως έχουν φύγει στο εξωτερικό καταθέσεις ύψους 18 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του 2010 οι εκροές καταθέσεων φτάνουν τα 47 δισ. ευρώ στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ετσι, η δεξαμενή των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες που έφτανε τα 237,341 δισ. ευρώ στα τέλη του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος περιορίστηκε στα 191,814 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Μετά τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και στη διάρκεια του Αυγούστου τραπεζίτες εκτιμούν ότι επανήλθαν καταθέσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
πηγη: tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ