Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας «Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ» - Πρόγραμμα 2011


Λίγα λόγια για το Σύλλογο


Μπούρινος
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας «Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ» ιδρύθηκε το έτος 1984. Είναι μέλος της Ομοσπονδίας Ορειβατικών Συλλόγων Ελλάδας, μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Ορειβατικών Συλλόγων (U.I.A.A.) και μέλος της Διεθνής Ένωσης Προστασίας της Φύσης (U.I.G.N.).
Σκοπός του Συλλόγου σύμφωνα με το άρθρο 3 του καταστατικού του είναι: Η συστηματική καλλιέργεια και ευρύτερη διάδοση της ορειβασίας, αναρρίχησης, σπηλαιολογίας, χιονοδρομίας και η προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα.
Η λειτουργία του Συλλόγου από το 1984 υπήρξε συνεχής και η δράση του πολυσχιδής και έντονη. 
Στις δραστηριότητες του συλλόγου συμμετέχουν μέλη και φίλοι του, από μικρά παιδιά μέχρι υπερήλικες.
Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εξορμήσεις στα βουνά της χώρας μας και ιδιαίτερα της γύρω περιοχής μας, που τόσες ομορφιές διαθέτουν. Συμμετέχει σε κορυφαία ορειβατικά γεγονότα όπως οι Πανελλήνιες, οι Βορειοελλαδικές και οι Περιφερειακές ορειβατικές συναντήσεις. Μέλη του συλλόγου, λαμβάνουν επίσης μέρος κάθε χρόνο στον Ορειβατικό Μαραθώνιο το Ολύμπου.
Με πρωτοβουλία του Συλλόγου και σε συνεργασία με το Δασονομείο Σιάτιστας έγιναν δεντροφυτεύσεις σε διάφορους χώρους της Σιάτιστας (στο Καστράκι, στον περίβολο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, στο χώρο του μνημείου του Φαρδυκάμπου και στην είσοδο της πόλης. Ακόμη ο Σύλλογος βοήθησε στην περίφραξη του περιβόλου του εξωκλησιού του Αγίου Γεωργίου.

Συγκρότησε ομάδες πυρασφάλειας για να προστατεύσει τα βουνά της περιοχής. Οι ομάδες έχουν επέμβει σωτήρια κατ’ επανάληψη στο δάσος του Μπούρινου σε συνεργασία με τη Πυροσβεστική Υπηρεσία Κοζάνης, το Δασαρχείο Τσοτυλίου και το Δήμο Σιάτιστας.

Το 1987 ο Ορειβατικός Σύλλογος ανέλαβε τη ριζική ανακαίνιση του καταφυγίου του Μπούρινου (υψόμετρο 1.300 μ.) και την κατασκευή του δεύτερου ορόφου. Το κτίριο αυτό ήταν ξενώνας που κτίστηκε το έτος 1972 με πρωτοβουλία του Προοδευτικού Συλλόγου Σιάτιστας, της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Σιάτιστας και με χρήματα του Ιωαννιδείου Κληροδοτήματος και άλλων συμπατριωτών μας, για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών του παρακείμενου Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος (έτος κτίσης 1960) αλλά και για την αναψυχή και ψυχαγωγία. Ο θεμέλιος λίθος του ξενώνα τέθηκε στις 5 Ιουλίου 1972 από τον αείμνηστο Αιδεσιμότατο Νικόλαο Δάρδα, παρουσία πολλών συμπατριωτών μας. Η ανακαίνιση του καταφυγίου έγινε με προσωπική εργασία των μελών του συλλόγου και με την οικονομική συμπαράσταση των φίλων του.
Το ωραίο παραδοσιακό καταφύγιο του Συλλόγου είναι κτισμένο σ΄ ένα πραγματικά μαγευτικό και καταπράσινο τοπίο από πεύκα και έλατα. Έχει εμβαδόν 200 τ.μ. και χωρητικότητα 80 ατόμων, με αίθουσα υποδοχής, κουζίνα και υπνοδωμάτια.
Με χρηματοδότηση της τάξεως των 60.000 ευρώ από πρόγραμμα LEADERπραγματοποιείται ανακαίνιση των εσωτερικών και βελτίωση των εξωτερικών του χώρων. Με το πέρας του έργου αυτού, το καταφύγιο θα αποκτήσει μπάνια και στους δυο ορόφους του, νέα κουζίνα, καινούργια διπλά κρεβάτια στα υπνοδωμάτιά του, κουφώματα ασφαλή και καλαίσθητα κι έτσι με την ολοκλήρωση της υδροδότησης και της ηλεκτροδότησής του, θα είναι σε θέση να παράσχει βελτιωμένες υπηρεσίες στους επισκέπτες του.
Το καταφύγιο σ’ όλη τη διάρκεια του έτους φιλοξενεί ορειβατικούς συλλόγους, φίλους του βουνού απ΄ όλη την Ελλάδα, καθηγητές και φοιτητές Πανεπιστημίων (εσωτερικού και εξωτερικού) και μελετητές της χλωρίδας και της πανίδας της κοιλάδας του Μεσιού ή Μεσιανού νερού, η οποία βρίσκεται κοντά σ΄ αυτό.
Ο σύλλογος έχει «υιοθετήσει» τον παρακείμενο του καταφυγίου Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος. Φροντίζει, στηριζόμενος πάντοτε από την εκκλησιαστική επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου και τον Πατέρα Βασίλειο, για την συντήρησή του και τον ευπρεπισμό του, τόσο εσωτερικά αλλά και εξωτερικά. Το καλοκαίρι του 2006 έγινε η ανακατασκευή του Βορινού εξώστη του ναού και το ίδιο έτος άρχισε η αγιογράφηση του με την αρωγή των πιστών της πόλης μας. Ο Σύλλογος γιορτάζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα την ημέρα την οποία η εκκλησία έχει αφιερώσει στον Άγιο Παντελεήμονα με την τέλεση κάθε χρόνο, εσπερινού και θείας λειτουργίας στις 26 και 27 Ιουλίου.
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας το 1989 εγκαινίασε το Βοτανικό Μουσείο, μοναδικό στην Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει αποξηραμένα φυτά και φωτογραφίες φυτών από την κοιλάδα του Μεσιού Νερού καθώς και είδη πεταλούδων της περιοχής του Μπούρινου. Το Βοτανικό Μουσείο σήμερα στεγάζεται στο Τραμπάντζειο – Τσίπειο Οικοτροφείο Σιάτιστας και η σημαντικότητά του έγκειται στο γεγονός ότι πολλά από τα φυτά που εκθέτονται εδώ είναι μοναδικά ή σπάνια για την Ελλάδα ή ακόμη και Παγκοσμίως.
Ο σύλλογος έχει ομάδα αναρρίχησης με πολλές διακρίσεις σε πανελλήνιο επίπεδο, για τις ανάγκες της οποίας την άνοιξη του 1992 κατασκεύασε στο κλειστό Γυμναστήριο του Τραμπαντζείου Γυμνασίου – Λυκείου Σιάτιστας, τεχνητή πίστα υψηλών αγωνιστικών προδιαγραφών.
Διοργάνωσε τα καλοκαίρια, παιδικά ορειβατικά κέντρα προκειμένου οι νέοι μας να έρχονται σε επαφή με το βουνό και τη φύση γενικότερα, με σκοπό την καλλιέργεια του αθλήματος και την διαμόρφωση ευαισθητοποιημένων περιβαλλοντικά συνειδήσεων.

Υλοποίησε την περίοδο 2006-2007 πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού με κεντρικό σύνθημα «χαρτί ανακυκλώστε, τα δάση σώστε» με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα περιβάλλοντος.
Για την πολύχρονη προσφορά του Συλλόγου στον τομέα της ανάδειξης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, βράβευσε το 1992 και το 2002 το Σύλλογο απονέμοντάς του τιμητικό έπαινο στα πλαίσια ειδικής εορταστικής τελετής.

Ο σύλλογος πέρα από την ορειβατική δράση παίρνει μέρος στις τοπικές λαογραφικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Σιάτιστας, όπως στις Κλαδαριές τα Κόλιαντα, στα Μπουμπουσιάρια τα Θεοφάνεια και στον Πολιτιστικό Αύγουστο του Δήμου Σιάτιστας.
Την ημέρα των Θεοφανείων ο Σύλλογος πραγματοποιεί τον ετήσιο χορό του ο οποίος σημειώνει κάθε χρόνο μεγάλη επιτυχία.
Τον Ιανουάριο, στο χώρο του καταφυγίου, κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα παρουσία μεγάλου αριθμού μελών και φίλων του.

Πρόγραμμα Αναβάσεων

Μάρτιος 2011
Κυρ 27
- Ανάβαση στον Βούρινο
Απρίλιος 2011
Σαβ-Κυρ 02-03
- Δενδροφύτευση στην θέση «Σιντριβάνι»
Σαβ-Κυρ
09-10
- Μετέωρα
Μάιος 2011
Σαβ-Κυρ
07-08
- Συνάντηση Περιφέρειας: Διάσχιση Μικρής Πρέσπας/ Μερίμνη ΣΕΟ Φλώρινας
Σαβ 28
-Ανάβαση στον Βούρινο (κοινή ανάβαση με ΕΟΣ Αχαρνών)
Ιούνιος 2011
Σαβ-Κυρ
04-05
-28η Βορειοελλαδική Ορειβατική Συνάντηση (Νιγρίτα)
Σαβ-Κυρ
18-19
-Διάσχιση του φαραγγιού του Βίκου
Κυρ 26
- Ορεινή πεζοπορία στη Βάλια Κάλντα
Ιούλιος 2011
Σαβ-Κυρ
02-03
- Ανάβαση στην Τύμφη
Σαβ-Κυρ
16-17
- 71η Πανελλαδική Ορειβατική Συνάντηση
Δίρφη (ΕΟΣ Χαλκίδας)
Τρίτη 26
-Εορτασμός Αγίου Παντελεήμονα στον Βούρινο
Σαβ-Κυρ
30-31
-Ανάβαση στον Όλυμπο
Αύγουστος 2011
Κυρ 07
- Διάσχιση του φαραγγιού του Ενιπέα
Σαβ-Κυρ
27-28
-Ανάβαση στον Σμόλικα
Σεπτέμβριος 2011
Σαβ-Κυρ
10-11
- Ανάβαση στα Τζουμέρκα
Σαβ-Κυρ
25-26
-  Συνάντηση Περιφέρειας: Διάσχιση Βερμίου, Ξηρολίβαδο – Π. Σουμελά/ Μερίμνη ΣΧΟ Βεροίας
Οκτώβριος 2011
Σαβ-Κυρ
01-02
- Ανάβαση στον Γράμμο
Σαβ-Κυρ
15-16
- Άγραφα – Λίμνη Πλαστήρα
Σαβ-Κυρ
29-30
- Λουτρά Λουτρακίου Αριδαίας
Νοέμβριος 2011
Κυρ 06
- Ανάβαση στο Βόιο
Σαβ-Κυρ
12-13
- Συνάντηση Περιφέρειας: Ανάβαση στη Τζένα / Μερίμνη ΕΟΣ Έδεσσας
Σαβ-Κυρ
26-27
- Ανάβαση στο Παναιτωλικό
Δεκέμβριος 2011
Σαβ-Κυρ
03-04
-Ανάβαση στον Βούρινο
Σαβ-Κυρ
10-11
-Ανάβαση στον Κίσαβο
Κυρ 18
- Ανάβαση στη Βασιλίτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ