Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στους Γ. Παπαντωνίου, Σπ. Σπηλιωτόπουλο και Ευ. Μεϊμαράκη


Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στους Γ. Παπαντωνίου, Σπ. Σπηλιωτόπουλο και Ευ. Μεϊμαράκη καταλογίζει έκθεση που κατέθεσε χθες στον πρόεδρο της Βουλής η πλειοψηφία της υπο-επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων

Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στους Γ. Παπαντωνίου, Σπ. Σπηλιωτόπουλο και Ευ. Μεϊμαράκη καταλογίζει η έκθεση ειδικής επιτροπής της Βουλής για το θέμα των υποβρυχίων
Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στους Γ. Παπαντωνίου, Σπ. Σπηλιωτόπουλο και Ευ. Μεϊμαράκη καταλογίζει η έκθεση ειδικής επιτροπής της Βουλής για το θέμα των υποβρυχίων
Βαρύτατες πολιτικές (και όχι ποινικές) ευθύνες στους Γ. Παπαντωνίου, Σπ. Σπηλιωτόπουλο και Ευ. Μεϊμαράκη καταλογίζει έκθεση που κατέθεσε χθες στον πρόεδρο της Βουλής η πλειοψηφία της υπο-επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων, η οποία διερεύνησε την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων για το διάστημα 2002-2009.

Με τη συγκεκριμένη τροπή, η υπόθεση κλείνει για το Κοινοβούλιο και ενδεχομένως να εξεταστεί πλέον από τις δικαστικές αρχές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κοινός τόπος των κομμάτων είναι ότι από τις συμφωνίες για τα υποβρύχια προκλήθηκαν ζημίες για το Δημόσιο, χωρίς ωστόσο αυτές να καταστεί δυνατό να προσδιοριστούν.
Η πλειοψηφία κάνει λόγο στην έκθεσή της για "αδυναμίες" των συμβατικών όρων, "αδράνεια και σιωπηρή παράταση του συμβατικού χρόνου", αλλά και αναποτελεσματικές διαπραγματεύσεις, γεγονότα που είχαν ως αποτέλεσμα, παρά την καταβολή πλέον των 2 δισ. ευρώ, οι συμβάσεις να καταγγελθούν τον Σεπτέμβριο του 2009. Ζητείται δε να διαβιβαστεί η έκθεση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να εκτιμηθούν τα στοιχεία και να αποδοθούν ευθύνες "δεδομένου ότι τα συμβατικά κενά συνδέονται με τον χρηματισμό -μη πολιτικών- προσώπων τα οποία ερευνά η εισαγγελική αρχή".
Στη δική της έκθεση η ΝΔ σημειώνει ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τους υπουργούς της περιόδου 2004-2009, δεδομένου ότι το πρόβλημα στην υπόθεση εδράζεται στις πολύ κακές συμβάσεις του 1998-2000 που είχαν δέσει πισθάγκωνα το Δημόσιο, αφού όταν είχε προκύψει το πρόβλημα, το κράτος είχε καταβάλει ήδη άνω του 80% του τιμήματος και για τις δύο συμβάσεις".
Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες, όχι ποινικές
Το ΚΚΕ κάνει λόγο για "διαχρονικό σκάνδαλο που βαρύνει και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ο ΛΑΟΣ κρίνει ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για να οδηγηθεί σε οριστικά συμπεράσματα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί συνέχιση της έρευνας για τις ευθύνες όλων των μελών του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1997-2002, καθώς και όλων των υπουργών Οικονομικών που χειρίστηκαν την υλοποίηση των συμβάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ